Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Īrijas zemo cenu aviokompānija "Ryanair" un Ungārijas "Wizz Air" tiesā apstrīdējušas Viļņas lidostas lēmumu no šā gada sākuma palielināt lidostas nodevas aviokompānijām.

20. janvārī Viļņas administratīvā apgabaltiesa pieņēma izskatīšanai lidsabiedrību sūdzību pret Viļņas lidostas operatorkompānijas "Lietuvos oro uostai" un Lietuvas Transporta drošības administrācijas lēmumiem.

"Ryanair" un "Wizz Air" uzstāj, ka nepamatots ir operatorkompānijas vadītāja 2022. gada 22. jūlijā parakstītais rīkojums par Viļņas lidostas nodevu paaugstināšanu un administrācijas direktora 15. decembrī parakstītais rīkojums, ar kuru tika noraidīta jauno nodevu apstrīdēšana, pirmdien informēja tiesā.

Piektdien tiesa noraidīja aviokompāniju lūgumu apturēt jaunās nodevas līdz spēkā stājas tiesas spriedums.

"Lietuvos oro uostai" paziņoja, ka abas aviokompānijas bieži ir iesniegušas sūdzības par lidostu nodevām arī citās valstīs, un lidostas operatora vērtējumā sūdzība par Viļņas lidostas nodevām ir nepamatota.

Arī Lietuvas satiksmes ministrs Marjus Skuodis pagājušajā nedēļā sacīja, ka "Ryanair" paziņojums par reisu un galamērķu skaita samazināšanu no Viļņas lidostas ir ierasta Īrijas kompānijas prakse, lai izdarītu spiedienu uz sabiedrību un lidostu.

Jau vēstīts, ka pēc Viļņas lidostas lēmuma paaugstināt pakalpojumu maksu par 28% "Ryanair" paziņojusi par reisu skaita samazināšanu, nosaucot Viļņas lidostas rīcību par "neloģisku".

"Ryanair" arī pavēstījusi, ka vairs nelidos uz diviem galamērķiem - Birmingemu un Līdsu/Bredfordu, kā arī samazinās reisu skaitu par 30% atlikušajos 11 maršrutos.

Tomēr Lietuvas lidostu operatora "Lietuvos oro uostai" preses sekretārs Marjus Zeleņus ziņu aģentūrai BNS teica, ka par reisu pārtraukšanu uz Birmingemu un Līdsu/Bredfordu "Ryanair" oficiāli paziņojusi jau agrāk un vasaras sarakstā tie nav bijuši paredzēti.

"Wizz Air" pagaidām nav ziņojusi par atbildes pasākumiem uz lidostas nodevu paaugstināšanu. Janvārī kompānija informēja par paplašināšanās plāniem Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!