Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules akciju cenas un eiro kurss ceturtdien pieauga, jo spēcīgais pieprasījums vairāku eiro zonas valstu obligāciju izsolēs kompensēja bažas par varbūtēju nekontrolētu Grieķijas bankrotu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru palielinājās par 0,3% – līdz 1,2890 ASV dolāriem, bet Eiropas nozīmīgāko akciju indekss "FTSEurofirst 300" cēlās par 0,5%. Arī pasaules akciju indekss MSCI pieauga par 0,5%, sasniedzot augstāko līmeni kopš pērnā gada 31.oktobra.

Neraugoties uz problēmām Grieķijas sarunās ar privātajiem aizdevējiem, Eiropas banku akciju indekss cēlās teju par 6%, jo tika saņemtas labas ziņas par lielāko ASV banku peļņu.

Spānija un Francija ceturtdien kopā pārdeva jaunas obligācijas 16 miljardu eiro vērtībā. Šo vērtspapīru pieprasījums pārsniedza piedāvājumu un ienesīgums samazinājās, lai gan reitingu aģentūra "Standard & Poor's" nesen pazemināja abu valstu reitingus. Izsoļu rezultāti rāda, ka investoru vidū samazinās raizes par eiro zonas valstu spēju refinansēt savus parādus.

"Brent" jēlnaftas cena pieauga līdz 111,45 ASV dolāriem, jo investoru vidū vairojās vēlme uzņemties riskus, pieaugot cerībām, ka eiro zonas krīze palēnām tiek risināta. Turklāt ir pazīmes, kas liecina, ka globālās ekonomikas pieaugums stabilizējas.

Pozitīvismu vairoja arī ziņas, ka Starptautiskais Valūtas fonds plāno vairāk nekā divkāršot savus resursus, piesaistot 600 miljardus ASV dolāru. Tā mērķis ir risināt eiro zonas parādu krīzes sekas.

Zelta cena ceturtdien pieauga par 0,3% – līdz 1663,45 ASV dolāriem Trojas uncē, tuvinoties viena mēneša augstākajam līmenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!