Foto: Sputnik/Scanpix

Bijušā "Samsung Electronics" valdes priekšsēdētāja Kunhi Li ģimene par savu mantojumu nodokļos maksās vairāk nekā 10,8 miljardus ASV dolāru, vēsta BBC. Dienvidkorejā ir vienas no pasaulē augstākajām mantojuma nodokļa likmēm. Li, kurš panāca "Samsung" izaugsmi par globālu elektronikas uzņēmumu, aizgāja mūžībā pagājušā gada oktobrī.

Kopš tā laika investori ir cieši vērojuši tieši nodokļu jautājumu, jo tas var ietekmēt Li ģimenes ieguldījumu "Samsung". Tomēr līdz šim nav bijis skaidrs, vai ģimene pārdos kādas savas akcijas uzņēmumā vai nē. Investoriem būs jāpagaida, kamēr Li dēls, "Samsung Electronics" viceprezidents Džejongs Li, kas kopš 2014. gada ir "Samsung Electronics" de facto vadītājs atklās reglamentējošos dokumentus, kas nosaka izmaiņas akciju kapitālā. Džejongs Li šobrīd atrodas cietumā, kur izcieš divarpus gadu sodu par viņa lomu kukuļošanas skandālā, kurā iesaistīta valsts bijusī prezidente Paka Kinhje.

Paziņojumā "Samsung" sacījis, ka nodokļu maksājums ir viens no lielākajiem jebkad veiktajiem Korejā un globāli. Li ģimene cer samaksāt gandrīz 11 miljardu dolāru ar mantojuma nodokli, kas ir vairāk nekā puse no mūžībā aizgājušā vadītāja kopējās īpašuma vērtības.

Li senlietu un gleznu kolekcija tiks ziedota Korejas Nacionālajam muzejam un citām kultūras organizācijām. Viņa kolekcijā iekļauti tādu mākslinieku kā Marka Šagāla, Pablo Pikaso, Kloda Monē, Salvadora Dalī u.c. darbi. Tiek lēsts, ka ziedojumi samazinās ģimenes nodokļu saistības.

Ar 50% Dienvidkorejas mantojuma nodokļa likme ir pasaulē otra augstākā pēc Japānas. Likme var būt arī lielāka atkarībā no akciju daļām u.c. nosacījumiem. Salīdzinājumam, mantojumi tiek aplikti ar nodokli 40% apmērā ASV un Apvienotajā Karalistē un vidēji 15% apmērā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!