Foto: AP/Scanpix

Saūda Arābijas Naftas ministrs Ali al Nuaimi noliedz apgalvojumus, ka naftas lielvalsts, lai kaitētu kaimiņiem, būtu apzināti samazinājusi jēlnaftas cenu, vēstī ziņu aģentūra "Associated Press".

Samitā Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) svētdien Nuaimi norādījis, ka labākais variants esot uzturēt efektīvu ražošanu. Viņš centies mazināt kaimiņvalstu naftas milžu satraukumu norādot, ka Saūda Arābija nav apzināti pazeminājusi naftas cenas, lai kaitēti kaimiņvalstu ekonomikām.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC novembrī notikušajā sanāksmē nepanāca vienošanos par naftas ieguves kvotu samazināšanu. Kvotu samazināšanas pretinieki bija tieši Saūda Arābijas pārstāvji.

OPEC dalībvalstis kontrolē aptuveni 40% pasaules naftas tirgus.

Savukārt amerikāņu uzņēmējs, miljardieris Ričards Brensons norādījis, ka Saūda Arābija ''vēlas ietekmēt ne tikai slānekļa, bet arī tīrās enerģijas nozari''.  Brensonam piederošais "Virgin Group" ieguldījis aptuveni 350 miljonus ASV dolāru tā saucamās tīrās enerģijas ražošanas tehnoloģijās, un naftas cenu samazinājumu viņš raksturo, kā uzbrukumu atjaunojamās enerģijas ražotājiem.

Jau ziņot, ka kopš jūnija naftas cena pasaules tirgū sarukusi teju par 50%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!