Foto: F64

Pēc spraigām debatēm ceturtdien Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pieņēma rezolūciju, aicinot Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis uzlabot dzīvnieku pārvadāšanas apstākļus, kā arī stingri sodīt transportēšanas labturības noteikumu pārkāpējus, portāls "Delfi" uzzināja EP.

Teju ikviens deputāts, kurš uzstājās debatēs, atzina, ka dzīvnieku transportēšanas jomā ir daudz problēmu un pārkāpumi ir kļuvuši par ikdienu. Deputāti, lai arī neminot konkrētu valstu nosaukumus, dalībvalstīm un Eiropas Komisijai (EK) pārmeta acu pievēršanu uz pārkāpumiem.

"Dzīvnieki ir dzīvas, jūtīgas būtnes. Katru gadu liels skaits dzīvnieku tie pārvadāti lielos attālumos nokaušanai. Tie ir pakļauti augstas temperatūras ietekmei lielā šaurībā," debatēs teica Nikolā Kaputo (S&D, Itālija), uzsverot, ka ir jāsamazina dzīvnieku pārvadāšanas laiks. Viņš norādīja, ka būtu nepieciešams saistīt subsīdiju izmaksu ar šo noteikumu ievērošanu.

Jau iepriekš EP deputāts, ziņotājs Jorns Dormens (ECR, Dānija) uzsvēris, ka transportēšanas ķēdes dalībniekiem ir jāpilda savas saistības: ''Esam skaidri pateikuši Komisijai un dalībvalstīm, ka tām jārīkojas, vai nu precīzi izpildot pašreizējos noteikumus, vai nu meklējot jaunus viedus, kā ieviest jaunas tehnoloģijas un samazināt transportēšanas laikus."

Parlamenta "zaļo" grupas deputāts Kīts Teilors debatēs iezīmēja visai nepatīkamu ainu sakot, ka ikdienas transportēšanai nolemtie dzīvnieki ''tiek sabāzti vecos transportlīdzekļos, viņiem netiek dots ūdens''. Tāpat viņš uzsvēra, ka nereti zvēriem šādos apstākļos nākas pavadīt vairākas stundas vai pat dienas, gaidot uz trešo valstu robežām. ''Tur ir liels karstums un dzīvnieki nopietni cieš, nereti mirst,'' teica deputāts, piebilstot, ka dalībvalstīm ir jānodrošina esošās dzīvnieku transportēšanas regulas īstenošana un jāievieš striktāka kontrole.

Savukārt deputāte Sofija Ribeiro (EPP, Portugāle) aicināja kolēģus debates nepadarīt par "ideoloģiskām debatēm pirms EP vēlēšanām, jo tas tikai diskreditēs šo regulu un neko pozitīvu nedos". Viņa pauda pārliecību, ka dzīvnieku pārvadāšanas apstākļi pēdējā laikā ir uzlabojušies, taču ne visas dalībvalstis dara pietiekami daudz, tādēļ ir jāgādā par situācijas uzlabošanu.

Regula par dzīvnieku aizsardzību transportēšanas laikā pieņemta 2005. gadā.

Katru gadu miljoniem dzīvnieku tiek pārvadāti starp dalībvalstīm, to robežās un uz trešajām valstīm, lai tos nobarotu, pavairotu vai nokautu. EP deputāti jau iepriekš – 2012. gadā – pieņēmuši rezolūciju par dzīvnieku aizsargāšanu transportēšanas laikā, taču tā kā atsevišķās dalībvalstīs joprojām tiek fiksēta slikta attieksme pret dzīvniekiem, kas tiek pārvadāti, EP kārtējo reizi aktualizēja šo jautājumu.

Savukārt deputāts Frederiks Federlijs (ALDE, Zviedrija) uzteica uz reti lielo vienprātību, kas šajā jautājumā valda parlamentā. Vienlaikus gan viņš EK pārmeta nespēju kontrolēt regulas prasību izpildi. "Dzīvnieku labturības jomā piecu gadu laikā neesam neko sasnieguši,'' pauda deputāts, ''mums būs jārīkojas nākamā sasaukuma laikā".

EP lauksaimniecības komitejas deputāti vienošanās par rezolūciju, kurā aicina dalībvalstis labāk aizsargāt dzīvniekus, kas tiek pārvadāti, panāca 24. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!