Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Amazon" ir otrā privātā kompānija, kas sasniegusi viena triljona ASV dolāru vērtību. Šā gada augustā "Apple" tirgus vērtība jau pārsniedza vienu triljonu dolāru, ziņo "The New York Times".

"Amazon" ir kļuvusi par otro ASV kompāniju, kas ir spējusi pārkāpt šo latiņu. Otrdien, 4. septembrī, kompānijas akcijas cena sasniedza 2050,50 ASV dolārus, un līdz ar to "Amazon" tirgus vērtība pārsniedza vienu triljonu dolāru. Tomēr uzreiz pēc tam akcijas cena samazinājās līdz 2039,51 dolāriem, kas vienlaikus nozīmē arī atkāpi no viena triljona vērtības – ap 995 miljardiem dolāru, liecina "Yahoo Markets" dati.

Kompānija nodarbina vairāk nekā 550 tūkstošus cilvēku, tās gada apgrozījums ir ap 178 miljardiem ASV dolāru. "Amazon" tirgo gandrīz visu, sākot no datortehnikas un sviesta līdz pat santehniķa apmeklējumam.

Pat pirms "Amazon" sasniedza viena triljona vērtību, sociālajā tīklā "Facebook" jauni "Wall Street" investori veica aptauja par to, kura no šīm divām kompānijām – "Amazon" vai "Apple" – pirmā sasniegs divu triljonu vērtību. Balsojums viennozīmīgi bija "Amazon" pusē.

"Amazon" dibinātājs un vadītājs Džefs Bezoss šobrīd ir pasaules bagātākais cilvēks. Lai arī cipari pēc dažādām aplēsēm atšķiras, viņa bagātība tiek novērtēta ap 160 miljardiem ASV dolāru.

Vēstīts, ka ASV informācijas tehnoloģiju gigants "Apple" 2. augustā kļuva par pirmo privāto uzņēmumu, kura vērtība vērtspapīru tirgū pārsniegusi triljonu dolāru. Ķīnas valstij piederošais uzņēmums "PetroChina" uz īsu brīdi pārsniedza šo līmeni 2007. gadā sākotnējā publiskā piedāvājuma lakā, taču kopš tā laika kompānijas tirgus kapitalizācija ir samazinājusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!