Foto: Pixabay
Lidmašīnām nolaižoties Dohā, to pasažieri no gaisa var vērot pavisam jaunu 80 000 sēdvietu stadionu, kas izvietots tuksnesī un kurā decembrī notiks Pasaules kausa izcīņas fināls. Viņi var pamanīt arī citu pārsteidzošu skatu – kā tankkuģi stāv rindā Persijas līcī, lai savāktu dabasgāzi, raksta "Bloomberg".

Futbolam un enerģētikai ir maz kopīga, tomēr tie apvienojas, lai sniegtu Katarai milzīgu ietekmi globālajā skatuvē.

Foto: Imago Images/AP/Scanpix/LETA

Kamēr Pasaules kauss ļauj piesaistīt uzmanību un starmešu gaismas, Kataras kā ļoti iekārotās gāzes piegādātājas statuss sola pārvērst mazo pussalu par lielāku spēlētāju nekā tā vienmēr ir vēlējusies būt.

Naftas cenu kāpums Ukrainas kara dēļ ir veicinājis Tuvo Austrumu naftas ražotāju, piemēram, Saūda Arābijas un Kuveitas ienākumus, taču izskatās, ka Katara būs īpaši liela ieguvēja šajā situācijā.

Vairākas ES augstākās amatpersonas pēdējo nedēļu laikā ir devušās uz Dohu, un visas ar skaidru vēstījumu: mums jūsu gāze ir nepieciešama pēc iespējas ātrāk. Piemēram, Vācija likusi uzņēmumiem sākt sarunas par piegādes darījumiem. Nepieciešamība kļuva aktuālāka pēc tam, kad Krievija pārtrauca piegādes vairākām valstīm.

Saskaņā ar "Bloomberg" datiem, ņemot vērā tendences šā gada pirmajā ceturksnī, Kataras enerģijas eksportam šogad pirmo reizi kopš 2014. gada bija jāsasniedz 100 miljardi ASV dolāru. Tas ļaus valstij tērēt vēl lielākas bagātības pasaules akciju tirgos un savu ārvalstu politikas mērķu sasniegšanai, galvenokārt izmantojot savu 450 miljardu dolāru vērto valsts ieguldījumu fondu. Tikmēr Kataras valdība paredz, ka Pasaules kausa organizēšanas ekonomiskais ieguvums būs 20 miljardi dolāru.

"Tā ir neticama iespēja," sacījusi Vašingtonas Tuvo Austrumu institūta vecākā eksperte Kārena Janga. "Katara būs viena no svarīgākajām gāzes eksportētājām, kuras tirgus visdrīzāk turpmākajos gados būs ļoti spēcīgs," viņa uzsvērusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!