Foto: Reuters/Scanpix
Bijušais Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis otrdienas vakarā paziņoja, ka viņš februārī Berlīnē dibinās Viseiropas kustību Eiropas Savienības (ES) "demokratizēšanai".

"Mēs 9. februārī kopā ar citiem sāksim utopisku mēģinājumu izveidot Viseiropas kustību ... ar vienkāršu lozungu: 'Demokratizēt ES'," Varufakis sacīja intervijā Grieķijas telekanālam "Skai TV".

Viņš sacīja, ka ir izaicinājums atbildēt uz "Eiropas krīzi, kura ir pazudinājusi Eiropu".

Varufakis pauda uzskatu, ka šīs krīzes rezultātā ir radusies Grieķijas krīze, kas "nevar tikt atrisināta" sarunās starp Grieķiju un tās kreditoriem "pat tad, ja pats Dievs būtu [šīs valsts] premjerministrs".

Varufakis savā blogā ierakstīja, ka Kustība "Demokrātija Eiropā" (Democracy in Europe Movement, DiEM) tiks dibināta Berlīnē - pilsētā, kas kļuvusi par simbolu cīņai pret taupību, kuru pārstāv Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible.

Varufakis, kurš bija finanšu ministrs pirmajā Grieķijas radikāli kreisajā valdībā, nesen paziņoja Šveices telekanālam RTS, ka viņa iecerētajā kustībā piedalīsies bijušais Francijas ekonomikas ministrs Arno Montebūrs.

Varufakis 6.jūlijā negaidīti atkāpās no finanšu ministra amata pēc tam, kad Grieķijas iedzīvotāji referendumā noraidīja starptautisko aizdevēju reformu ierosinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!