Foto: AFP/Scanpix

Grieķijas valdošā partija “Radikāli kreiso koalīcija" ("Syriza"), kurā radusies šķelšanās jautājumā par reformām, kas nepieciešamas jauna starptautiska aizdevuma saņemšanai, ceturtdienas vakarā vienojās rīkot ārkārtas kongresu septembrī, ko pieprasījis premjerministrs Aleksis Ciprs.

Vairākums no partijas centrālkomitejas 201 locekļa sanāksmē Atēnās balsoja par ārkārtas kongresa rīkošanu. Pēc šīs sanāksmes vairāk nekā 10 centrālkomitejas locekļu demisionēja.

Kongresa rīkošanas precīzs datums vēl nav izlemts. Tajā paredzēts noteikt valdības stratēģiju un saglabāt partijas vienotību pēc tam, kad daudzi partijas biedri parlamentā balsoja pret reformām un valdībai bija jāpaļaujas uz opozīcijas balsīm.

Tomēr Cipra priekšlikums rīkot partijas biedru referendumu par vienošanos ar aizdevējim neguva centrālkomitejas atbalstu.

Jau ziņots, ka Ciprs ceturtdien rosināja septembrī rīkot viņa vadītās partijas "Syriza" ārkārtas kongresu, lai noteiktu valdības stratēģiju.

"Es aicinu ikvienu uzņemties politisko atbildību "Syriza" vienotības labā," Ciprs sacīja partijas centrālkomitejas sēdē. "Es rosinu rīkot (...) ārkārtas kongresu septembrī," teica premjerministrs.

Ciprs arī aicināja svētdien rīkot partijas referendumu par vienošanos ar aizdevējiem. "Šī uzskata izskatīšana (...) ka nebija īstas šantāžas [no aizdevēju puses] (...) nevar gaidīt līdz ārkārtas kongresam," viņš paziņoja. "Mums ir jāvēršas pie partijas bāzes (...), svētdien organizējot referendumu partijas iekšienē, lai visa partija var atklāti paust savu pozīciju," uzsvēra Ciprs.

Viņš par absurdu nosauca situāciju, ka daudzi partijas biedri parlamentā balsoja pret reformām un valdībai bija jāpaļaujas uz opozīcijas balsīm.

"Mūsu partijā nav lielāki un mazāki kreisie, lielāki un mazāki revolucionāri," premjerministrs paziņoja. "Ja nav kopīga mērķa, nav jēgas būt kopā," viņš sacīja, norādot uz partijas šķelšanās iespēju.

Ciprs arī piebilda, ka vēlas ar aizdevējiem vienoties par nodokļu paaugstināšanu lauksaimniekiem, kas ir radījis problēmas premjerministra sadarbībā ar opozīcijas partijām.

"Ir virkne jautājumu, kur mēs varam piedāvāt līdzvērtīgus pasākumu," viņš sacīja.

Jau vēstīts, ka trešdien Ciprs brīdināja, ka var sarīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, ja daļa viņa vadītās partijas biedru turpinās pretoties finansiālās palīdzības programmai un reformām.

Grieķijas parlaments divos balsojumos pieņēma reformu paketes, ko pieprasīja starptautiskie aizdevēji, bet vairāk nekā 30 no 149 "Syriza" deputātiem balsoja pret. Lai pieņemtu šīs reformas, Cipram vajadzēja paļauties uz opozīcijas atbalstu.

Lielākais izaicinājums Cipram nāk no partijas eiroskeptiskā spārna, ko vada bijušais enerģētikas ministrs Panajotis Lafazanis, kuru Ciprs atlaida jūlijā pēc domstarpībām par palīdzības programmu.

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji kopš pirmdienas ir Atēnās un apspriež ar Grieķijas amatpersonām trešo aizdevuma paketi.

Grieķija un Eiropas Savienība (ES) cer, ka jaunā aizdevuma nosacījumi var tikt galīgi izstrādāti līdz augusta vidum. Grieķijai 20.augustā ir jāveic 3,2 miljardu eiro maksājums Eiropas Centrālajai bankai (ECB) sava parāda dzēšanā, bet septembrī jāveic 1,5 miljardu eiro maksājums SVF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!