Foto: AFP/Scanpix
Šogad nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ Turcijā padevusies ļoti slikta riekstu raža, kas varētu ietekmēt populāro Itālijas un Vācijas saldumu cenas, vēsta aģentūra AFP.

Pēdējo nedēļu laikā ir nozīmīgi, pat par 80%, cēlušās riekstu cenas tirgū, turklāt situāciju nelabvēlīgi ietekmē arī zemā gaisa temperatūra un salnas, kas pavasarī piemeklēja Turciju. Četros galvenajos riekstu audzēšanas reģionos pie Melnās jūras - Giresunā, Trabzonā, Rizē un Ordu - martā vētrās un negaidītajā salā zaudēja daļu riekstu plantāciju.

Turcijas riekstu eksports parasti sasniedz vidēji 590 tonnas ik gadu, kas ir trīs ceturtdaļas no pasaules riekstu eksporta apjoma, bet šogad tas būs tikai 370 tūkstoši tonnu. Praktiski visu produkciju iegādājas šokolādes ražotāji.

Puse no Turcijas valsts riekstu eksporta nonāk Vācijā un Itālijā, un lielākie iepircēji ir itāļu kompānija "Ferrero", kas ražo populārus saldumus kā "Nutella" šokolādes-riekstu kremu un "Kinder" šokolādes olas bērniem. "Ferrero" jau izplatījuši paziņojumu, ka "cieši vēro situāciju un pagaidām "Nutella" pieejamību tirgū nekas neiespaido", taču netiek izslēgta šo produktu cenas celšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!