Foto: Shutterstock

Avokado cenas sasniegušas savu maksimumu globālā pieprasījuma straujā kāpuma dēļ, kā arī saistībā ar ražas samazinājumu lielākajiem augļa ražotājiem Meksikā, Peru un Kalifornijā, ziņo ārzemju raidsabiedrība BBC.

Desmit kilogramu kaste populārākās "Hass" šķirnes avokado Meksikas lielākie vairumtirgotāji patlaban pārdod par aptuveni 530 peso jeb 27,89 ASV dolāriem. Tas ir divas reizes vairāk nekā pagājušā gadā, atsaucoties uz biznesa ziņu aģentūras "Bloomberg" datiem, vēstī BBC.

Aprēķini liecina, ka "Hass" šķirnes avokado pērnajā aprīlī ASV maksāja 0,98 dolārus gabalā, bet šogad aprīlī to cena pieaugusi līdz 1,27 dolāriem gabalā.

Turklāt analītiķi sagaida, ka cenas arī turpmāk kāps saistībā ar audzētāju streiku Meksikā un sausumu Kalifornijā, kas izraisīja smagu avokado piegādes krīzi pagājušajā gadā.

Meksika piegādā 82% no avokado sūtījumiem uz ASV, bet paredzams, ka šis apjoms samazināsies. Arī Kalifornija prognozē, ka produkcijas apjoms šogad kritīsies par 44%. Tāpat arī Peru samazinājis šī gada ražas prognozi pēc lielajiem plūdiem, kas skāra dienvidu audzēšanas reģionus.

Avokado patēriņš pēdējos gados ir krasi pieaudzis pēc tam, kad augļa garšas īpašības un labvēlīgā ietekme uz veselību to pārvērtusi par pārtikas trendu. Avokado ir auglis ar augstāko olbaltumvielu un eļļas saturu, kā arī tiek uzskatīts, ka tas palīdz samazināt risku saslimt ar vēzi un sirds slimībām.

Tirgū pieejamas divas avokado šķirnes: "Hass" un "Fuerte". 95% no visiem avokado patērē ASV, kas ir lielākais pasaulē šī augļa patērētājs un importētājs, bet vienlaikus tas strauji iegūst fanus Ķīnā. Avokado eksports no Latīņamerikas uz Ķīnu pieaudzis par aptuveni 250% gadā.

Ķīniešu konglomerāts "Shenzhen Kondarl" nolēmis iegādāties Austrālijas lielāko avokado audzētāju par cenu līdz vienam miljardam juaņu (146 miljoniem ASV dolāru), lai apmierinātu augošo pieprasījumu.

Pieprasījums pēc eksotiskā augļa ir tik liels, ka pagājušajā gadā produkta trūkuma dēļ Jaunzēlandē reģistrētas pat avokado zādzības. Tāpat augļa piedāvājuma nepietiekamība ietekmējusi arī lielāko ASV restorānu ķēdes. Piemēram, "Subway" bija spiests pārtraukt svaigu avokado lietošanu sviestmaizēs, bet "Chipotle Mexican Grill" – samazināja tā izmantošanu savos ēdienos.

Vēl pastāv bažas, ka avokado kļūs vēl dārgāki, ja ASV prezidents Donalds Tramps īstenos savus draudus par aiziešanu no Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!