Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas akciju cenas trešdien samazinās, reaģējot uz Eiropas Savienības statistikas pārvaldes "Eurostat" datiem, kas liecināja, ka eiro zonā bezdarbs martā ir sasniedzis rekordaugstu 10,9% līmeni.

Papildu negatīvismu viesa ASV nodarbinātības pētījumu grupas ADP publiskotie dati, kas rādīja, ka Savienotajās Valstīs privātajā sektorā aprīlī izveidoti 119 tūkstoši jaunu darbavietu pretstatā gaidītajiem 170 tūkstošiem. Turklāt marta rādītājs tika pazemināts līdz 201 tūkstotim iepretim iepriekš publiskotajiem datiem, kas liecināja, ka privātajā sektorā martā tapuši 209 tūkstoši jaunu darbavietu.

Eiropas nozīmīgāko akciju indekss "FTSE Eurofirst 300" šo datu ietekmē zaudēja 0,5% vērtības. Lielākos zaudējumus piedzīvoja Madrides un Milānas biržas, kur akciju cenu kritums sasniedza attiecīgi 3,2% un 2,8%. Lielāko Spānijas un Itālijas banku akciju cenas samazinājās vairāk nekā par 4%.

Iepriekš vēstīts, ka Spānijā līdz 60% pieaudzis slikto kredītu īpatsvars banku nekustamo īpašumu portfelī. Spānijas centrālās bankas dati pagājušajā piektdienā rādīja, ka pašlaik pret nekustamo īpašumu ķīlu izsniegto problemātisko aizdevumu summa sasniegusi 184 miljardus eiro (129 miljardus latu) pretstatā 176 miljardiem eiro (124 miljardiem latu) pērnā gada vidū.

Savukārt Spānijas elektrotīklu grupas "Red Electrica" akcija trešdien zaudēja 3,88%, reaģējot uz Bolīvijas prezidenta Evo Moralesa paziņojumu, ka valdība pabeidz valsts elektroenerģijas sektora nacionalizāciju, pārņemot kontroli pār grupai piederošo kompāniju "Transportadora de Electricidad".

Pozitīvas ziņas pienāca no bankas UBS, kuras akcijas cena cēlās par 4,4% saistībā ar spēcīgiem darbības rādītājiem. Par labiem rezultātiem paziņoja vēl vairākas citas kompānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!