Foto: DELFI
Lietuvas bankas "Snoras" , kuru 16. novembrī nolēma pārņemt Lietuvas valdība, bijušie akcionāri – Krievijas pilsonis Vladimirs Antonovs un lietuvietis Raimonds Baranausks izplatījuši oficiālu paziņojumu, kurā vaino kaimiņvalsts valdību reiderismā (reiderskij zahvat), pirmdien vēsta laikraksts "Telegraf".

"Bankas akcionāri ir spiesti paziņot, ka īstenotās darbības kardināli atšķiras no metodēm un vispārpieņemtajiem noteikumiem ar kādiem tiek īstenots civilizēts bizness demokrātiskā valstī. Līdz ar to, šīs darbības var atzīt par valsts sankcionētu vienas no valsts lielākajām privātajām bankām reiderismu," teikts paziņojumā.

Antonovs un Baranausks min vairākus faktorus, kuri, viņuprāt, ir veicinājuši bankas sagrābšanu. To skaitā esot Lietuvas finanšu stabilitētes pasliktināšanās, ko ietekmē eirozonas parādu krīze. Tāpat valdība esot nolēmusi risināt valsts problēmas uz privātbiznesa rēķina. Valdība arī nevēloties, lai valstī nostiprinās " veiksmīgs ārvalstu kapitāls, tajā skaitā no Krievijas", kad valstī ir " vāja vietējā ekonomika un finanšu sistēma".

"Valsts līmenī notiek mēģinājumi ar spēka paņēmieniem risināt saasinātās konkurences problēmas banku un finanšu sektorā," norāda bijušie akcionāri. Viņi piebilst, ka, tādējādi, "nav brīnums", ka par uzbrukuma objektu izvēlētas "viena no veiksmīgākajām bankām valstī, kas ietilpa tās piecu labāko banku skaitā".

Antonovs un Baranausks pauž bažas, ka pašreizējā situācija, kad notikumi risināsies pēc "no augšas" plānota scenārija, Lietuvas ekonomikas un finanšu stabilitāte tikai pasliktināsies un tiks dots " būtisks trieciens" tās starptautiskajai reputācijai un imidžam.

"Mēs paziņojam par savu nodomu izmantot visus mūsu rīcībā esošos likumīgos iemeslus, lai aizsargātu savu biznesu un atbalstītu visu privāto biznesu Lietuvā, kuram draud piespiedu nacionalizācija šaubīgu politisku un ekonomisku mērķu vārdā. Mēs arī grasāmies turpināt attīstīt mūsu starptautisko biznesu, kam mums ir visi nepieciešamie apstākļi un iespējas," teikts paziņojumā.

Jau ziņots, ka Lietuvas Bankas valde 16. novembrī nolēma uz laiku apturēt bankas "Snoras" darbību, savukārt Lietuvas valdība izmantoja Finanšu stabilitātes likumā paredzētās tiesības un ārkārtas sēdē lēma pārņemt visas bankas akcijas sabiedrības vajadzībām, lai maksimāli aizsargātu noguldītāju intereses un samazinātu iespējamos valsts izdevumus.

Valdība arī ierosinājusi Seimam mainīt likumdošanu, atļaujot sadalīt banku "Snoras" divās daļās - nosacītajā "labajā" un "sliktajā" bankā, lai valstij nebūtu jākompensē noguldījumi bankas klientiem, jo "labā" banka varētu turpināt darbību. Otrā bankā tikmēr paliktu pārējais īpašums.

Kā žurnālistiem 17. novenbrī skaidroja Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vitas Vasiļausks, bankas "Snoras" rezerves Lietuvas Bankā šīs nedēļas vidū vienas diennakts laikā samazinājās pieckārt, tādēļ Lietuvas Bankai un valdībai nācās pieņemt steidzamu lēmumu par šīs komercbankas pārņemšanu valsts ziņā.

Lietuvas ģenerālprokuratūra uzsākusi bankas bijušās vadības un akcionāru darbības pārbaudi. Antonovs un Baranausks ir izsludināti starptautiskā meklēšanā .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!