Foto: EPA/Scanpix/LETA
Somijas rietumos esošās Olkiluoto atomelektrostacijas (AES) trešā kodolreaktora darbības uzsākšana aizkavēsies vēl par mēnesi tam nepieciešamas modifikācijas dēļ, ceturtdien paziņoja operatoruzņēmums "Teollisuuden Voima Oy" (TVO).

Šis EPR (European Pressurized Reactor) tipa reaktors, kuru uzbūvējis Francijas "Areva" un Vācijas "Siemens" konsorcijs, decembrī tika iedarbināts testēšanai. Tas notika 12 gadus pēc sākotnēji plānotās reaktora būviecības pabeigšanas 2009.gadā.

AES trešo energobloku Olkiluoto-3 bija plānots pieslēgt Somijas nacionālajam elektrotīklam janvāra beigās, bet regulāra elektroenerģijas ražošana tiktu uzsākta jūnijā.

Operators tomēr paziņoja, ka elektroenerģijas ražošanas sākums ir atlikts "modifikācijas vajadzību dēļ, kas tika novērotas testa ražošanas fāzē".

"Ir vajadzība veikt modifikācijas reaktora automātikā, kas saistīta ar kontroles fukcijām, kā arī veikt tālāku testēšanu saistībā ar šīm modifikācijām," teikts TVO paziņojumā.

Saskaņā ar pārskatīto grafiku trešajā reaktorā elektroenerģijas ražošana sāksies februāra beigās, bet regulāra elektroenerģijas ražošana sāksies jūlijā.

Olkiluoto-3 ar 1650 megavatu jaudu kļūs par Eiropas jaudīgāko reaktoru, kas nodrošinās 15% no Somijas elektroenerģijas.

EPR tipa reaktoru būvniecību Somijā, Francijā un Lielbritānijā ir piemeklējušas aizkavēšanās un izmaksu palielināšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!