Foto: Unsplash

Somijas tieslietu ministre Anna-Maja Henriksone aicinājusi atcelt atsevišķas prasības imigrantiem, kas valstī ierodas strādāt, ņemot vērā, ka Somijas nepieciešamība piesaistīt darbiniekus no valstīm, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības, kļūst aizvien akūtāka, raksta medijs "Yle".

Viņa uzsvērusi, ka Somijas uzņēmumi paši vislabāk zina, kādi darbinieki tiem nepieciešami.

Saskaņā ar pašreizējiem tiesību aktiem Somija piešķir viesstrādniekam uzturēšanās atļauju tikai tad, ja personāla atlases kompānija nevar atrast piemērotu kandidātu no Somijas vai citām dalībvalstīm. Tā ir sava veida situācijas izpēte, lai saprastu, vai vietējā tirgū nav atrodami piemēroti kandidāti.

Tomēr Henriksone uzsvērusi, ka Somijai steidzami jāpieņem politiski lēmumi, lai risinātu smago situāciju saistībā ar darbaspēka trūkumu.

Piemēram, nesen Ekonomikas un nodarbinātības ministrijas veiktais pētījums atklāja, ka Somijai līdz 2030. gadam veselības un sociālās aprūpes nozarē būs jāpieņem darbā 200 000 jaunu darbinieku.

Nodarbinātības ministre Tūla Hātainena pērn uzsvēra, ka Somijai jāmaina domāšanas veids jautājumā par darbaspēka piesaisti no ārvalstīm, lai novērstu ievērojamas nepilnības darba tirgū.

"Mums kā sabiedrībai ir jāmaina attieksme. Mums jāspēj redzēt šos cilvēkus nevis kā tādus, ko plānots ekspluatēt, bet kā cilvēkus, kuri ir mūsu sabiedrības daļa," viņa sacījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!