Foto: AFP/Scanpix

Somijas sabiedriskajai raidsabiedrībai YLE ir jāierobežo tiešsaistes saturs, kas nav saistīts ar TV un radio, tās portālā un mobilajā lietotnē, jo tas ir pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) noteikumiem par valsts atbalstu. Tā secinājusi Eiropas Komisija (EK).

Jau 2017. gadā Somijas Mediju asociācija vērsās EK ar sūdzību par valsts atbalstu Somijas raidsabiedrībai YLE. Raidsabiedrība YLE portālā un mobilajā lietotnē "Uutisvahti" vairākus gadus nodrošina laikrakstam līdzīgu saturu, kas, kā secinājusi EK, nav saistīts ar sabiedrisko raidorganizāciju programmām.

Tagad EK secinājusi, ka šāds atbalsts ir pretrunā ES noteikumiem par valsts atbalstu.

Ņemot vērā EK komentārus, Somija jau ķērusies klāt pie Apraides likuma grozīšanas."Mēs esam ļoti gandarīti, ka Komisija ir rīkojusies un aicina grozīt Apraides likumu. YLE tiešsaistes darbības neatbilst ES noteikumiem par valsts atbalsta prasībām," norādījis Somijas Mediju asociācijas izpilddirektors Juka Holmbergs.

"Nākotnē Somijai un YLE ir jānodrošina, ka Komisijas bažas tiek pienācīgi ņemtas vērā, mainot gan nacionālos tiesību aktus, gan YLE praksi," turpināja Holmbergs.

ES noteikumi par valsts atbalstu neietekmē radio un TV satura izplatīšanu tiešsaistē. Taču valsts atbalsts, ko saņem raidorganizācijas, ir jānovirza audiovizuālajiem pakalpojumiem, nevis konkurencei ar laikrakstiem.

Somijas Mediju asociācijas izpilddirektors uzsvēra, ka līdzšinējā prakse kropļo konkurenci mediju tirgū un apdraud atsevišķu plašsaziņas līdzekļu nākotni. Holmbergs pauda, ka tiešsaistes žurnālistikā nav tirgus nepilnību, tāpēc nav pamata to nodrošināt kā sabiedrisku pakalpojumu. Grozījumiem Apraides likumā jānodrošina, ka YLE tiešsaistes saturs tiek ievērojami ierobežots.

"Tas ir ārkārtīgi svarīgi, lai nākotnē nodrošinātu komerciālo plašsaziņas līdzekļu darbības apstākļus. Mēs cieši uzraudzīsim Somijas un YLE veiktos pasākumus, labojot trūkumus, kurus noteikusi Eiropas Komisija," uzsvēra Holmbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!