Foto: AFP/Scanpix
Eiropai ir tikai trīs mēneši laika, lai izglābtu eiro, nedēļas nogalē prognozēja amerikāņu miljardieris Džordžs Soross.

"Manuprāt, šīm institūcijām ir trīs mēnešu posms, kura laikā tās var labot savas kļūdas un mainīt pašreizējās tendences," Soross sestdien sacīja ekonomikas festivālā Itālijas ziemeļu pilsētā Trento. Viņš paskaidroja, ka šīs institūcijas ir Vācija un tās Federālā banka ("Bundesbank").

"Krīzē kreditori ir šofera sēdeklī un nekas nav izdarāms bez Vācijas atbalsta," teica Soross. Viņš atzīmēja, ka sabiedrības pretestība taupības pasākumiem eiro zonā "domājams, pieaugs, līdz šī politika tiks mainīta".

Sorosa izteikumi tika ievietoti viņa interneta vietnē.

Grieķijā 17.jūnijā tiks rīkotas jaunas parlamenta vēlēšanas, jo pēc 6.maijā notikušām parlamenta vēlēšanām tur neizdevās izveidot valdību. 6.maija vēlēšanās lielus panākumus guva spēki, kas paziņojuši, ka nepildīs vienošanās par taupības pasākumiem ar starptautiskajiem aizdevējiem. Daļa aptauju liecina, ka 17.jūnija vēlēšanās šie spēki gūs vēl lielākus panākumus, taču citas rāda, ka uzvarēt varētu taupības pasākumus atbalstošās partijas.

"Es sagaidu, ka Grieķijas sabiedrība būs pietiekami nobijusies par izslēgšanas no Eiropas Savienības (ES) iespējamību, lai piešķirtu nelielu mandātu vairākumu koalīcijai koalīcijai, kura ir gatava ievērot pašreizējo vienošanos" ar starptautiskajiem aizdevējiem, sacīja Soross, runājot par 17.jūnija vēlēšanām.

"Iespējams, krīze sasniegs kulmināciju rudenī," sacīja Soross. "Līdz tam laikam novājināsies arī Vācijas ekonomika, tāpēc kanclerei [Angelai] Merkelei būs vēl grūtāk nekā tagad pārliecināt Vācijas sabiedrību uzņemties jebkādu papildus atbildību par Eiropu. Tas arī rada trīs mēnešu posmu," paskaidroja Soross.

Viņš sacīja, ka taupības pasākumi katastrofāli ietekmē globālo ekonomiku.

"Šīs institūcijas neizprata eiro krīzes raksturu; tās uzskatīja to par fiskālu problēmu, lai gan tā vairāk ir banku problēma un konkurētspējas problēma. Tās lietoja nepareizās zāles; parāda slogu var samazināt, nevis sašaurinot ekonomiku, bet tikai izaugot no tās," piebilda Soross.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!