Foto: EPA/LETA
Neraugoties uz pašreizējām parādu problēmām, eiro zonas sabrukums nav gaidāms, ceturtdien paziņoja reitingu aģentūra "Standard & Poor's" (S&P).

S&P neizskata scenāriju, kura piepildīšanās gadījumā Eiropas Monetārā savienība (EMS) piedzīvotu sašķelšanos, sacīja S&P galvenais ekonomists Eiropā Žans Mišels Sī.

Lai gan S&P ir draudējusi samazināt 15 eiro zonas valstu reitingus, ja drīzumā netiks rasts iedarbīgs risinājums parādu krīzei, eiro zonas sairšana nepavisam nav varbūtība, kādu pašlaik apsvērtu S&P, viņš uzsvēra preses konferencē Parīzē.

Jau ziņots, ka ceturtdienas vakarā un piektdien Briselē notiks ES samits, un tiek plaši gaidīts, ka tajā tiks rasts iedarbīgs un visaptverošs risinājums eiro zonas parādu krīzei.

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible iepriekš atzinīgi novērtēja S&P brīdinājumu tuvākajā laikā pazemināt eiro zonas valstu reitingus, sakot, ka tas ir labākais stimuls, lai pamudinātu samitā vienoties par krīzes risinājumu.

Daudzas citas ES amatpersonas paudušas neizpratni par šādu S&P lēmumu, savukārt Eiropas Centrālās bankas (ECB) padomes loceklis un Austrijas centrālās bankas vadītājs Ēvalds Novotnijs pauda pārliecību, ka lēmums ir politiski motivēts. Viņš arī pauda bažas, ka politika tiek veidota, balstoties uz reitingu aģentūru brīdinājumiem.

S&P brīdinājums attiecas uz 15 no 17 eiro zonas valstīm. Tas neskar Grieķiju un Kipru, kuru reitingi jau ir ievērojami samazināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!