Foto: Pixabay
Spānijas valdība otrdien aizliedza uzņēmumiem, kas saņēmuši valsts palīdzību Ukrainas kara negatīvās ietekmes pārvarēšanai, atlaist darbiniekus augsto enerģijas izmaksu dēļ.

Tāpat kā citas Eiropas valstis, Spānija jau kopš pagājušā gada saskārusies ar enerģijas cenu kāpumu, kura dēļ gada inflācija valstī februārī sasniedza pēdējos vairāk nekā 30 gados augstāko līmeni.

Darba attiecību pārtraukšana tiks uzskatīta "par nepamatotu, ja tā būs veikta saistībā ar enerģijas izmaksu radītajā sekām," norādīja Spānijas nodarbinātības ministre Jolanda Diasa. "Vēlos raidīt skaidru vēstījumu uzņēmumu vadītājiem mūsu valstī - krīzes laikā, kad pastāv sociālās aizsardzības mehānismi, mēs nedrīkstam atlaist darbiniekus."

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess pirmdien prezentēja plānu tiešā atbalstā un degvielas subsīdijās piedāvāt sešus miljardus eiro, lai palīdzētu valstī mazināt Krievijas Ukrainā īstenotās karadarbības negatīvo ietekmi.

Šī programma, kas būs spēkā līdz 30.jūnijam, nodrošinās sešus miljardus eiro tiešā atbalstā un nodokļu atlaidēs, kā arī desmit miljardus eiro valsts garantētos aizdevumos, lai mazinātu krīzes negatīvo ietekmi uz ģimenēm un uzņēmumiem.

Tāpat šajā programmā paredzēts samazināt degvielas cenas vismaz par 0,2 eiro litrā. No šī samazinājuma 0,15 eiro finansēs valdība, bet piecus centus finansēs naftas uzņēmumi.

Vienlaikus šajā programma iekļauts finansējums dīkstāves pabalstiem, lai palīdzētu uzņēmumiem izvairīties no darbavietu likvidēšanas.

"Mums nebūtu jēgas tērēt valsts naudu, maksājot algas un sociālās iemaksas, lai pēc tam ļautu uzņēmumiem atlaist strādājošos," skaidro Diasa.

Arī koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes laikā Spānijas valdība bija noteikusi šādu prasību uzņēmumiem, kas saņēma valsts finansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!