Foto: Shutterstock

Spānijas valdība rosinājusi no 2021. gada ieviest vairākus jaunus nodokļu veidus, ar to palīdzību cerot iekasēt papildu 6,8 miljardus eiro, atsaucoties uz budžeta projektu, raksta "Reuters".

Valdības plānojusi no 2021. gada piemērot jaunus nodokļus digitālajiem pakalpojumiem, finanšu darījumiem un plastmasas iepakojumam, kā arī paaugstināt nodevu, kas tiek piemērota saldinātajiem dzērieniem. Ieviešot šos priekšlikumus, budžets tiktu papildināts ar 6,8 miljardiem eiro.

Spānijas valdība prognozē, ka nākamajā gadā budžeta deficīts sasniegs 7,7%, bet ekonomikas kritums būs mazāks nekā šajā gadā – 7,2%. Šogad valdība prognozē IKP kritumu par 11,2%, bet budžeta deficītu – 11,3% līmenī.

Parlaments jau devis zaļo gaismu divu neviennozīmīgi vērtētu nodokļu ieviešanai. Viens no tiem ir nodoklis, ko Eiropas valstis paredzējušas piemērot lielo starptautisko tehnoloģiju kompāniju ienākumiem, un par kuru bažas izteikusi ASV. Šis digitālo pakalpojumu nodoklis plānots 3% apmērā, un 2021. gadā tā ienākumi varētu sasniegt aptuveni miljardu eiro.

Savukārt finanšu darījumu nodoklis, kas ir vēl viens Eiropas projekts, budžetam varētu radīt papildu 850 miljonus eiro. Šajā gadījumā 0,2% nodoklis tiktu piemērots darījumiem ar tādu biržā kotētu uzņēmumu akcijām, kuru tirgus kapitalizācija pārsniedz miljardu eiro.

Tāpat Spānija paredzējusi paaugstināt pievienotās vērtības nodokli saldinātajiem dzērieniem no 10% līdz 21%, 2021. gadā iekasējot 340 miljonus eiro, savukārt no dažādiem "zaļajiem" nodokļiem, piemēram, plastmasas iepakojumam, valsts plāno iekasēt 1,8 miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!