Foto: Reuters/Scanpix

Kāda spēkstacija Zviedrijas pilsētā Vesterosā nolēmusi ogles aizvietot ar neizpārdotiem uzņēmuma "Hennes & Mauritz" ("H&M") apģērbiem, tos izmantojot kā kurināmo.

Spēkstacija, kas ražo gan elektrību, gan siltumu, atrodas 100 kilometrus no Zviedrijas galvaspilsētas Stokholmas valsts vidienē. Līdz 2020. gadam plānots, ka spēkstacija vairs neizmantos ogles un citus fosilos kurināmos, tā vietā pārejot uz atkritumiem un koksni, ziņo "Bloomberg". Krāsnīs nokļūst arī neizpārdotie uzņēmuma "H&M" apģērbi.

"Mums tas ir tikai kurināmais. Mūsu mērķis ir izmantot tikai atjaunojamus un pārstrādātus kurināmos," norāda uzņēmuma "Malarenergi AB", kam pieder spēkstacija, vadītājs Jenss Nerens. Uzņēmumam ir vienošanās ar netālu esošās Eskilstūnas pašvaldību, ka spēkstacija izmanto un dedzina atkritumus no šīs pilsētas izgāztuves. Tajā nonāk arī apģērbs no galvenās "H&M" noliktavas, kas arī atrodas Eskilstūnā.

Līdz šim Vesterosas spēkstacija ir sadedzinājusi jau 15 tonnas neizpārdoto "H&M" drēbju. Zviedrijas apģērbu mazumtirdzniecības kompānija taisnojas, ka nenodod dedzināšanai jebkuru neizpārdoto apģērbu. Krāsnīs nonāk tikai tās drēbes, kas noliktavās ir cietušas no pelējuma vai kādā citā veidā ir bojātas.

Uzņēmums "H&M" ir dibināts 1947. gadā Zviedrijā. "H&M" grupai šobrīd ir vairāk nekā 4300 veikalu 65 tirgos Latvijā šobrīd ir astoņi "H&M" veikali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!