Foto: Zane Bitere/LETA
Stājas spēkā Eiropas Savienības (ES) noteiktie dabasgāzes vairumtirdzniecības cenu griesti - 180 eiro par megavatstundu (MWh) noteiktos apstākļos.

Par enerģētiku atbildīgie ES dalībvalstu ministri pērn decembrī vienojās par dabasgāzes vairumtirdzniecības cenas griestiem. Panāktais kompromiss dabasgāzes vairumtirdzniecības cenas griestus Nīderlandes "Title Transfer Facility" (TTF) biržā nosaka 180 eiro par megavatstundu (MWh) noteiktos apstākļos, un tie stāsies spēkā, ja cena 180 eiro tiks pārsniegta trīs dienas pēc kārtas.

Nosacījumi arī prasa, lai cena par gāzi Eiropā nākamajam mēnesim būtu par vismaz 35 eiro lielāka nekā tā, ko maksā par sašķidrināto dabasgāzi (LNG) pasaules tirgos.

Eiropas Komisija (EK) pērn novembrī ierosināja noteikt dabasgāzes vairumtirdzniecības cenas griestus TTF biržā 275 eiro par MWh, taču ES ministri par šo priekšlikumu nespēja vienoties.

TTF dabasgāzes cena vienīgo reizi pārsniedza 275 eiro robežu pērn no 22. līdz 29. augustam.

Tas bija laikā, kad pasaulē bija milzīgs pieprasījums pēc enerģijas, un ES valstis cīnījās par gāzes krātuvju piepildīšanu pirms ziemas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!