Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskā kredītreitinguaģentūra "Standard and Poor's" (S&P) otrdien paaugstināja Grieķijas kredītreitingu par divām pakāpēm no "CCC-" līdz "CCC+" pēc tam, kad Grieķija sāka atmaksāt parādus kreditoriem un tika atkal atvērtas šīs valsts bankas.

S&P 29.jūnijā bija pazeminājusi Grieķijas kredītreitingu par vienu pakāpi līdz jaunam spekulatīvam līmenim "CCC-". Spekulatīvs ir arī līmenis "CCC+", līdz kuram kredītreitings tika paaugstināts otrdien.

S&P paziņoja, ka Grieķijas komerciālā parāda defolts tuvāko sešu līdz 12 mēnešu laikā vairs nav neizbēgams, tādējādi Grieķijas aiziešanas no eiro zonas iespējamība ir samazinājusies, lai gan vēl arvien ir "augsta".

S&P paziņoja par kredītreitinga paaugstināšanu pēc tam, kad Starptautiskais valūtas fonds (SVF) pirmdien apstiprināja, ka Grieķija ir tam samaksājusi apmēram divus miljardus eiro un līdz ar to Grieķijai  vairs nav nokavētu parādsaistību pret SVF.

Grieķija 13.jūlijā  panāca vienošanos ar ES aizdevējiem un piektdien ES tai piešķīra 7,16 miljardu eiro pārejas aizdevumu, tāpēc Grieķija pirmdien varēja nokārtot maksājumus SVF, kā arī 4,2 miljardu eiro maksājumu Eiropas Centrālajai bankai (ECB).

S&P arī paziņoja, ka Grieķijas kredītreitinga jaunā prognoze ir "stabila".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!