Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" (S&P) ir paaugstinājusi Zviedrijas banku grupu SEB un "Swedbank" ilgtermiņa reitingus no A līdz A+, nosakot tiem stabilu prognozi, sacīts S&P izplatītajā paziņojumā.

Šādu lēmumu S&P pieņēmusi pēc tam, kad Zviedrijas valdība pagājušajā mēnesī noteica savām bankām stingrākus kapitāla standartus, lai iegrožotu riskus šīs Ziemeļvalsts ekonomikā, vēstī aģentūra "Bloomberg".

Reitingu paaugstināšana ir daļa no S&P pārskata par Zviedrijas, Dānijas, Norvēģijas un Lietuvas bankām, kurā reitingu aģentūra ir piemērojusi jaunus kritērijus, informē "Wall Street Journal". S&P 9.novembrī paziņoja, ka sāk piemērot jaunus kritērijus banku reitingu izvērtēšanā.

Līdz ar jauno kritēriju piemērošanu SEB un "Swedbank" ilgtermiņa reitingi paaugstināti no A līdz A+, bet to īstermiņa reitingi apstiprināti A-1 līmenī. Lēmums par reitingu paaugstināšanu atspoguļo abu kredītiestāžu adekvātās biznesa pozīcijas, kapitālu, peļņu, riskus, vidējo finansējumu un likviditāti, paskaidro S&P.

Aģentūra vērš uzmanību uz to, ka Zviedrijas banku sektors atšķiras no pārējo valstu banku nozarēm ar savu labvēlīgo institucionālo ietvaru, ierobežoto risku uzņemšanos un banku nozares augsto stabilitāti. "Mēs uzskatām Zviedriju par augsti konkurētspējīgu un diversificētu ekonomiku, kurai ir ierobežotas ekonomiskās nelīdzsvarotības un zems kredītrisks," uzsver S&P.

SEB, kas ir Zviedrijas trešā lielākā banka pēc tirgus vērtības, ir kredītu ekspozīcija uz elastīgiem banku tirgiem Ziemeļvalstīs un Vācijā. Aptuveni 10% savu kredītu SEB izsniegusi Baltijas valstīs, kur tā cieta būtiskus zaudējumus 2008. un 2009.gadā. Tas, pēc reitingu aģentūras norādītā, "uzlaboja bankas vispārējo izpratni par savām ekspozīcijām un vairoja risku apzināšanos reģionā".

S&P min, ka SEB reitingam piešķirta stabila prognoze, jo aģentūra sagaida, ka šī Zviedrijas banka arī turpmāk būs ieguvēja no tās diversificēto ienākumu avotu stabilitātes un saglabās adekvātu kapitālu.

Arī "Swedbank", kas ir lielākā kredītinstitūcija Baltijas valstīs un ceturtā lielākā Zviedrijas banka pēc tirgus kapitalizācijas, reitingam S&P noteikusi stabilu prognozi. Tas atspoguļo uzlabojumus, kurus banka veikusi savā bilancē, norāda S&P. Aģentūra sagaida, ka "Swedbank" arī nākotnē turpinās uzņemties pārdomātus riskus un saglabās savas biznesa pozīcijas Zviedrijā un Baltijas valstīs.

Zviedrija, kuras lielāko banku kopējie aktīvi vairāk nekā četras reizes pārsniedz ekonomikas apmēru, 25.novembrī uzdeva savām kredītiestādēm izpildīt stingrākas kapitāla prasības sešus gadus ātrāk, nekā to paredz jaunie starptautiskie banku noteikumi "Bāzele III" ("Basel III"), kas noteic, ka stingrākas kapitāla normas jāievieš līdz 2019.gadam. Zviedrijas valdība paziņoja, ka ir nepieciešami stingrāki standarti, lai nodrošinātu, ka zviedru nodokļu maksātāji ir pasargāti no zaudējumu riskiem.

"S&P lēmums paaugstināt reitingus nemaz nepārsteidz, jo zviedru bankas ir stabilas. Šis lēmums parāda, ka stingrākas kapitāla prasības, kādas tiek izvirzītas bankām, obligāti nav slikts pavērsiens un var palīdzēt bankai finansējuma [piesaistē]," komentēja Stokholmā bāzētās kompānijas "Exane BNP Paribas" analītiķis Andreass Hakansons.

Valdība uzdevusi četrām lielākajām zviedru bankām SEB, "Swedbank", "Nordea" un "Handelsbanken" līdz 2013.gada janvārim sasniegt "Tier1" kapitālu vismaz 10% līmenī un līdz 2015.gadam – 12% līmenī.

2010.gadā Lielā divdesmitnieka (G20) valstu regulējošā institūcija Finanšu stabilitātes pārvalde ("Financial Stability Board", FSB) pieņēma noteikumus "Bāzele III", kas prasa, lai visas bankas līdz 2019.gadam nostiprinātu savas kapitāla rezervi, palielinot to no agrākajiem 2% līdz 7%. Šogad FSB nolēma piemērot papildu noteikumus pasaules lielākajām bankām, pieprasot tām turēt pamatkapitāla rezervēs vēl papildu 1–2,5% līdzās 7%, kas tiek prasīti visām kredītiestādēm.

29.novembrī S&P apstiprināja vēl vienas lielas Zviedrijas bankas "Nordea" reitingu AA- līmenī, par iemeslu minot tās "spēcīgās biznesa pozīcijas", kā arī "adekvāto finansējumu un likviditāti".

S&P savā jaunākajā pārskatā arī informē, ka ir pazeminājusi Dānijas otrās lielākās bankas "Jyske Bank" ilgtermiņa reitingu no A līdz A- un īstermiņa reitingu no A-1 līdz A-2, nosakot reitingiem stabilu prognozi. Dānijas bankas izjūt finansējuma krīzi kopš februāra, kad krahu piedzīvoja banka "Amagerbanken".

Savukārt Dānijas lielākās bankas "Danske Bank" ilgtermiņa un īstermiņa reitingi ir apstiprināti attiecīgi A un A-1 līmenī, informē S&P. Aģentūra norāda, ka šai bankai ir "spēcīgas biznesa pozīcijas" un "mērens kapitāls un peļņa, adekvāta riska pozīcija, vidēja līmeņa finansējums un adekvāta likviditāte". Tomēr bankai saglabāta negatīva reitinga prognoze, jo pastāv zaudējumu risks no tā biznesa Īrijā, brīdina S&P.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!