Foto: Pixabay

Pirmdien Stambulas fondu biržā uz brīdi tikusi apturēta akciju tirdzniecība, jo tās galvenais indekss nokritās par vairāk nekā 6% saistībā ar Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana lēmumu no amata centrālās bankas vadītāju, un šī lēmuma dēļ kritās arī liras kurss.

Tirdzniecība Stambulas akciju biržā tikusi apturēta uz 35 minūtēm, taču tā varētu tikt apstādināta atkal, ja lejupslīde turpināsies.

Savukārt Turcijas liras kurss pret ASV dolāru drīz pēc tirdzniecības sākuma nokritās par 17%, taču pēc tam sāka pieaugt. Analītiķi norāda, ka Turcijas centrālā banka veikusi intervenci, pārdodot ārvalstu valūtas.

Kā ziņots, Erdogans piektdien atcēla no amata centrālās bankas vadītāju pēc tam, kad centrālā banka ievērojami paaugstināja galveno procentlikmi.

Bijušais finanšu ministrs Nadži Āgbals bija centrālās bankas vadītājs no novembra, kad Erdogans viņu iecēla šajā amatā, veicot izmaiņas ekonomikas vadošajā personālā.

Ar prezidenta dekrētu, kas publicēts piektdienas vakarā, par jauno centrālās bankas vadītāju tika iecelts ekonomists un bijušais parlamenta deputāts no valdošās partijas Šahaps Kavdžioglu.

Āgbala atcelšanas oficiālais iemels netika minēts, bet tā notika pēc tam, kad centrālā banka ceturtdien pacēla galveno procentlikmi no 17% līdz 19%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!