Foto: Reuters/Scanpix
Itālijas karabinieriem sadarbībā ar Šveices drošības dienestiem izdevies novērst "gadsimta finanšu afēru", atklājot viltotas ASV valsts obligācijas 6 triljonu dolāru vērtībā, informē aģentūra "Itar Tass", atsaucoties uz Itālijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Potencas pilsētas nodaļu.

Šīs nodaļas darbinieki piektdien kādā no Cīrihes bankām izņēma viltotas ASV Valsts kases obligācijas 6 triljonu ASV dolāru (3 triljonu latu) vērtībā. Eksperti norāda, ka šo viltoto vērtspapīru nonākšana tirgū būtu varējusi radīt lielāko finansiālo satricinājumu pēdējo desmit gadu laikā un aptvertu pusi pasaules. Viltoto vērtspapīru vērtība veido vienu trešdaļu visa ASV valsts parāda un divkārt pārsniedz Itālijas valsts parādu. Ar to pietiktu, lai segtu visus Grieķijas krīzes novēršanai nepieciešamos līdzekļus.

Lietā aizturēti astoņi cilvēki, četriem no tiem piemērots mājas arests. Viņi apsūdzēti liela mēroga krāpšanā.

Viltotās it kā 1934.gadā ASV izlaistās obligācijas Eiropā nonākušas no Honkongas. Antimafijas" grupas izmeklētāji Frančesko Bazentīni un Laura Tirasī sekojuši šo vērtspapīru kustībai divus gadus. Pirmoreiz tie pamanīti Balilikantē, īstenojot operāciju ar koda nosaukumu "Vulkāns".


Potencas prokurors Džovanni Kolandželo "Itar Tass" sestdien informējis, ka obligācijas ceļojušas no Honkongas caur Romu un Londonu. Lielākai drošībai 1,3 centnerus smagie konteineri ar vērtspapīriem bija izveidoti, imitējot vēsturiskās melnkoka lādes, kādās tika glabāti pēc Pirmā pasaules kara 1919.gadā Versaļā parakstītie starptautiskie finanšu līgumi. Tiem bija piestiprinātas bronzas plāksnītes ar uzrakstu "Čikāga".Vērtspapīri bija iesaiņoti pakās pa 250 un iemērkti parafīnā.

Speciālisti norāda, ka vērtspapīru viltojums bijis ļoti labas kvalitātes. ASV vēstniecības un Itālijas speciālistiem bija nepieciešamas vairākas nedēļas, lai konstatētu viltojumu, informē "Itar Tass".

Lietā figurē ne tikai ASV, bet arī Itālijas, Vācijas, Grieķijas Horvātijas un "vairāku Tālo Austrumu valstu" vērtspapīri. Izmeklēšana lietā turpinās un eksperti prognozē jaunus sensacionālus atklājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!