Foto: Reuters/Scanpix
Sociālās nevienlīdzības apkarošanas vārdā Šveices pilsoņi piedalīsies referendumā, kurā tiks izlemts vai cilvēkiem pienākas valdības pabalsts par to, ka viņi ir dzīvi, ziņo aģentūra „Reuters”.

Viens no idejas autoriem, Vācijā dzimušais mākslinieks Enno Šmits, atzīst, ka ideja ir mazliet traka. Taču plānotie 2800 dolāru, ko pēc organizatoru domām vajadzētu saņemt katru mēnesi ikvienam valsts iedzīvotājam neatkarīgi no viņa finanšu stāvokļa, palīdzēs mazināt sociālo nevienlīdzību. 

Organizatori jau savākuši nepieciešamos 100 000 parakstus, lai referendumu īstenotu dzīvē.Šmits intervijā ārzemju medijiem minējis, ka šāda summa palīdzētu strādniekiem izvēlēties tādu darbu, kuru viņi pieprot vislabāk, nevis to darbu, kur vispār var saņemt jebkādu atlīdzību. Tāpat arī šī valdības izmaksa atvieglotu dzīvi vecākiem, kuriem piedzimis bērns, uzskata iniciatīvas autori.

Tāpat tas palīdzētu arī cilvēkiem, kuriem jārūpējas par saviem sasirgušajiem tuviniekiem.Lai paustu apņēmību, ka ideja ir domāta nopietni, organizētāji pagājušajā mēnesī pie valdības ēkas izbēra uz ielas astoņus miljonus monētu, tādējādi simbolizējot, ka visi astoņi miljoni valsts iedzīvotāju ir pelnījuši cilvēka cienīgu dzīvi.

Referendums plānots nākamā gada laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!