Foto: Reuters/Scanpix

Pēc Šveices centrālās bankas lēmuma likvidēt valsts valūtas franka vērtības griestus attiecībā pret eiro satricinājumu piektdien piedzīvojuši uzņēmumi un akciju biržas visā pasaulē, vēsta ārvalstu prese.

Analītiķi Šveices lēmumu sauc par neapdomīgu un bezatbildīgu, kamēr citi lieto arī nicinošākus epitetus.

Ceturtdien pēc centrālās bankas paziņojuma franka vērtība pret eiro kāpa par 41%, kas ir absolūts rekords. Tā vērtība pret citām "lielajām" valūtām pieauga par 15%. Savukārt eiro vērtība piektdien attiecībā pret dolāru sasniegusi zemāko punktu kopš 2003.gada.

Pēkšņās valūtu vērtības izmaiņas radījušas robus daudzu kompāniju bilancēs. Ņujorkas brokeru kompānijai FXCM paziņojusi par 225 miljonu dolāru iztrūkumu. Uzņēmumu akciju vērtība biržā samazinājusies par 92%.

Nule kļuvis zināms, ka kompānija "Leucadia National Corp." piekritusi FXCM piešķirt 300 miljonu eiro aizdevumu.

Savukārt Jaunzēlandē valūtu tirdzniecības brokeru uzņēmums "Global Brokers NZ" paziņojis, ka franka vērtības kāpuma radītie zaudējumi tam liek pārtraukt darbību, vēsta "Bloomberg".

Finanšu tirgu reakcija līdz šim bijusi dažāda - daudzās biržās piedzīvots kritums, bet Japānas un Austrālijas valsts izdotās parādzīmes kļuvušas ārkārtīgi pieprasītas, jo investori meklē drošus ieguldījumus.

Atsevišķi analītiķi situāciju salīdzina ar 2008.gadā piedzīvoto finanšu pakalpojumu firmas "Lehman Brothers" krahu, kas tiek uzskatīta par globālās finanšu krīzes aizsākumu.

"The Wall Street Journal" atgādina, ka Šveices centrālās bankas vadītājs Tomass Džordans ceturtdien lēmumu pamatoja ar starptautisko notikumu attīstību. Medijs skaidro, ka tas, visticamāk, saistīts ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) 22.janvārī iespējamo paziņojumu par jauniem ekonomikas stimulēšanas soļiem.

Līdz šim Šveices banka uzturējusi franka vērtību mākslīgi zemu, lai saglabātu valsts ekonomiku konkurētspējīgu. Šāda finanšu politika tika ieviesta pēc globālās finanšu krīzes, kad franka vērtības kāpums attiecībā pret eiro apdraudēja tautsaimniecības attīstību.

Tiesa gan, lai to paveiktu, Šveices centrālā banka masīvos apjomos iegādājās eiro un citas ārvalstu valūtas. Ja ECB tirgū iepludinās lielus naudas līdzekļus ar mērķi stimulēt ekonomiku, tas tālāk pazeminās eiro vērtību, tādējādi Šveicei nāktos turpināt papildināt savu uzblīdušo ārvalstu valūtu portfeli vēl lielākos apjomos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!