Foto: F64

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) apsver iespēju mainīt tā noteikumus, lai ļautu turpināt tam sniegt atbalstu Ukrainai, neskatoties uz valsts iespējamos defoltu attiecībā uz paradu Krievijai, pirmdien pavēstīja SVF pārstāvis.

Krievija ir atteikusies pārskatīt nosacījumus trīs miljardu ASV dolāru (2,7 miljardi eiro) vērtajam aizdevumam, ko Ukrainai ir jāatmaksā līdz gada beigām.

Abu valstu nespēja vienoties apdraud SVF četru gadu 17,5 miljardu ASV dolāru (15,8 miljardi eiro) vērto finansiālās palīdzības programmu, par ko martā tika panākta vienošanās.

SVF iekšējie noteikumi liedz fondam aizdot naudu valstīm, kuras ir nonākušas defoltā pret saviem oficiālajiem aizdevējiem, piemēram, citam valdībām.

Tādēļ fonds apsver iespēju atvieglot savus aizdošanas politikas nosacījumus "rūpīgi ierobežotos apstākļos", paziņoja SVF pārstāvis Džerijs Raiss.

Galīgais lēmums būs jāpieņem SVF valdei, kas par šo jautājumu lems tuvākajā laikā, viņš sacīja, neatklājot plašāku informāciju.

Ukraina 15.oktobrī draudēja sākt "tiesisku karu" pret Krieviju, ja tā atteiksies restrukturizēt Ukrainas parādu.

Kijeva bija paziņojusi, ka Maskavai ir laiks līdz ceturtdienai piekrist tādiem pašiem noteikumiem, kādus bija pieņēmusi citi tās aizdevēji.

Ukraina ir panākusi vienošanos ar tās privātajiem aizdevējiem, kā rezultātā tiks norakstīts 3,6 miljardu dolāru (3,3 miljardi eiro) liels parāds, bet 8,5 miljonus dolāru (7,7 miljardi eiro) Ukraina varēs atmaksāt par četriem gadiem ilgākā laika posmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!