Foto: LETA

Jo smagāki ir valstu piemērotie ierobežojumi pandēmijas izplatības mazināšanai, jo lielāka ir to ietekme uz ekonomiku, paziņojis Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Tomēr bez tiem nevar iztikt un, lai arī pirmā ietekme ir daudzu nozaru attīstības bremzēšanās vai pat darbības apturēšana, ilgtermiņā ierobežojumi atmaksājas.

SVF jaunākajā pētījumā analizējis 52 valstu ekonomikas, aptverot gan jaunattīstības, gan jau attīstītās valstis. Secināts, ka, pat kontrolējot situāciju, ierobežojumiem ir negatīva ietekme uz ekonomiku. Jo ierobežojumi ir apjomīgāki, jo lielāks ir patēriņa, investīciju, ražošanas, mazumtirdzniecības, iepirkumu menedžeru indeksa kritums, kā arī augstāks bezdarba līmenis.

SVF secinājis, ka ierobežojumi samazina Covid-19 infekciju skaitu, un strikti ierobežojumi samazina infekciju izplatību pēc 30 dienām par aptuveni 40%.

"Kontrolējot infekciju izplatību, ierobežojumi var pavērt ceļu uz ātrāku ekonomikas atveseļošanos, jo cilvēki jūtas drošāki atsākt normālas ikdienas aktivitātes. Citiem vārdiem sakot, ierobežojumu radītās īstermiņa ekonomiskās izmaksas varētu tikt kompensētas ar lielāku ekonomisko aktivitāti nākotnē, turklāt pat noslēdzot ar pozitīvu neto efektu uz ekonomiku," norāda SVF.

Pētījumā secināts, ka, kamēr pastāv nozīmīgs saslimstības risks, ekonomiskā aktivitāte turpina būt zema, tādēļ atbildīgajām amatpersonām jāskatās, lai atbalsta pasākumi netiktu pārtraukti pārāk ātri un jāturpina ieguldīt sociālās drošības pasākumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!