Foto: PantherMedia/Scanpix
Pasaules ekonomikas kopīgā augšuptiecīgā tendence mainījusies uz "sinhronizētu lejupslīdi", savā pirmajā uzrunā atzinusi Starptautiskā valūtas fonda (SVF) jaunā izpilddirektore Kristalina Georgijeva.

"Pasaules ekonomika šobrīd atrodas sinhronizētā lejupslīdē," norādīja Georgijeva, piesaucot tirdzniecības karus, breksitu un vispārējo ģeopolitisko nestabilitāti. "Šī plaši vērojamā palēninājuma dēļ izaugsmes temps šogad kritīsies līdz zemākajai atzīmei kopš desmitgades sākuma."

SVF izpilddirektore norādīja, ka tirdzniecības karu rezultātā pasaules rūpnieciskā aktivitāte un investīcijas "ievērojami vājinājušās", un tas atstās bremzējošu ietekmi arī uz pakalpojumu sektoru.

Georgijeva uzsvēra, ka tirdzniecības karos zaudētājas būs visas valstis. Jau tagad tie noveduši pie piegāžu ķēžu saraušanas un tā dēvētās digitālās plaisas tālākas paplašināšanās.

SVF jaunā vadītāja, izsakot vāji slēptus pārmetumus Ķīnai, brīdināja par kaitējumu, kuru nodara subsīdijas, nevērība pret intelektuālā īpašuma aizsardzību un tehnoloģiju pārnese.

Tajā pašā laikā viņa izteica brīdinājumu arī pasaules vadošajām tautsaimniecībām par nevēlamajām sekām un "negatīviem blakus efektiem", pie kuriem var novest zemās procentu likmes.

Pievēršoties klimata pārmaiņām, Georgijeva uzsvēra, ka bezdarbības cena esot pārāk augsta, un pauda atbalstu siltumnīcefekta gāzu izmešu aplikšanai ar augstākiem nodokļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!