Foto: stock.xchng
Starptautiskais valūtas fonds (SVF) pirmdien noliedza, ka SVF ved sarunas ar Itāliju par finanšu palīdzību.

"Nenotiek sarunas ar Itālijas varas iestādēm par SVF finansējuma programmu," teikts SVF preses dienesta pārstāvja paziņojumā.

Itālijas laikraksts "La Stampa" svētdien ziņoja, ka SVF ir sagatavojis 400 līdz 600 miljardu eiro (280 līdz 420 miljardu latu) vērtu glābšanas plānu Itālijai.

Šāds aizdevums dos Itālijas jaunajai valdībai premjera Mario Monti vadībā iespēju 12 līdz 18 mēnešus īstenot budžeta samazināšanu un veikt reformas, kas stimulēs ekonomisko izaugsmi, nelauzot galvu par valsts parāda refinansēšanu, vēstīja "La Stampa".

SVF aizdevumam garantēs 4% līdz 5% likmi. Itālijas divu un piecu gadu obligāciju likmes tirgū pašlaik ir pārsniegušas 7%, sacīts laikrakstā.

Aizdevuma apmērs ir tik liels, ka tam var nepietikt SVF rīcībā esošo resursu, tāpēc tiek izskatīti dažādi varianti, tostarp sadarbība ar Eiropas Centrālo banku (ECB), un šādā gadījumā SVF būtu garantētājs, vēsta avīze.

"Šāds scenārijs tiek apsvērts tāpēc, ka pretestību no Berlīnes ECB lielākai lomai palīdzībā grūtībās nonākušām valstīm - sākot ar Itāliju - būtu iespējams pārvarēt, ja līdzekļi tiek piešķirti stingrā SVF uzraudzībā," sacīts laikrakstā.

Eiropas Savienība un ECB ir nosūtījušas auditorus uz Itāliju, lai pārbaudītu šīs valsts finanses, un drīzumā savus ekspertus nosūtīs arī SVF. Tas notiek saskaņā ar vienošanos, ko šomēnes G20 samitā panāca Itālijas iepriekšējā Silvio Berluskoni vadītā valdība.

Itālijas valsts parāds ir sasniedzis 1,9 triljonus eiro (1,3 triljoni latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!