Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ekonomikas izaugsme varētu normalizēties šā gada otrajā pusē, uzskata Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) galvenā ekonomiste Gita Gopinata.

Taču atveseļošanās nebūs vienmērīga un būs atkarīga no Covid-19 vakcīnu pieejamības. Ņemot vērā, ka attīstītākajās valstīs vakcinēšana uzņem tempus, šīs valstis varētu atgriezties pie ierastās ekonomikas izaugsmes šā gada otrajā pusē.

"Ir ļoti drūma un sarežģīta ziema, taču tuneļa galā ir gaisma," ekonomiste sacījusi "CNBC".

"Šo gadu esam sākuši no nedaudz spēcīgāka punkta, nekā iepriekš gaidījām, kas ir pozitīva ziņa. Taču tagad valda sacensības starp vīrusu un vakcīnu," viņa uzsvērusi.

Savā pēdējā prognozē, kas publicēta 2020. gada oktobrī, SVF pauda uzskatu, ka 2021. gadā izaugsme atgūsies līdz 5,2%, salīdzinot ar 4,4% kritumu pērn. ASV ekonomikai tika prognozēts 4,3% kritums 2020. gadā, bet 3,1% pieaugums 2021. gadā.

SVF drīz atjaunos savu prognozi, taču Gopinata nav precizējusi, kad tas notiks.

Viņa uzsvērusi, ka atgūšanās notiks ļoti atšķirīgos ātrumos, un kopumā pasaulē ekonomika pilnībā varētu atgūties līdz 2022. gada beigām.

Valstīs, kurās izdevās ar vīrusu labāk cīnīties tā sākumposmā, vērojama spēcīgāka atveseļošanās, uzsvērusi Gopinata, kā piemēru minot Ķīnu.

"Mēs redzam, ka agrāka plašu ierobežojumu ieviešana ir palīdzējusi ekonomikai atgūties straujāk,' viņa sacījusi, piebilstot, ka nav vienkārša risinājuma, kā tikt galā ar pandēmiju kopumā.

Kopš pandēmijas sākuma martā, valdības un centrālās bankas ekonomiku stimulēšanas pasākumos ir iepludinājušas triljoniem dolāru. Tādēļ patlaban aizvien biežāk izskan viedoklis, ka ASV Federālo Rezervju sistēmai un citām centrālajām bankām jāsāk bremzēt savas monetārās stimulēšanas programmas, ja inflācija sāk pieaugt, taču Gopinata uzskata, ka centrālās bankas būs pietiekami piesardzīgas, sākot samazināt atbalsta pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!