Foto: F64

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) prognozē, ka šogad Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) palielināsies par 2,2%, bet nākamgad ekonomikas kopapmērs pieaugs par 3,3%.

Šādas prognozes SVF ir iekļāvis savā jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook"), kas publiskots otrdien.

Līdz ar to SVF ir pazeminājis Latvijas ekonomikas izaugsmes perspektīvu šim gadam, jo iepriekšējā pārskatā, kas tika publiskots aprīlī, SVF prognozēja Latvijai 2,3% lielu IKP pieaugumu. Nākamā gada ekonomikas izaugsmes prognoze saglabāta nemainīga.

Lielāku nekā Latvijai IKP pieaugumu šogad eiro zonas valstu vidū SVF prognozē Īrijā, kur tas tiek lēsts 4,8% apmērā šogad un 3,8% apmērā nākamgad, kā arī Maltā (3,4% ekonomikas izaugsme šogad un 3,5% nākamgad), Slovākijā (3,2% šogad un 3,6% nākamgad), Spānijā (3,1% šogad un 2,5% nākamgad) un Slovēnijā (2,3% šogad un 1,8% nākamgad).

Igaunijā SVF jaunākajā pārskatā prognozē IKP pieaugumu 2,0% apmērā šogad un 2,9% apmērā nākamgad. Aprīlī Igaunijai tika lēsts IKP pieaugums attiecīgi 2,5% un 3,4%. Savukārt Lietuvā, pēc SVF aplēsēm, šogad un nākamgad IKP palielināsies attiecīgi par 1,8% un 2,6%. Aprīlī šis prognozes bija attiecīgi 2,8% un 3,2%.

Savukārt inflācija Latvijā šogad tiek prognozēta 0,4%, bet nākamgad tā pakāpsies līdz 1,8% (aprīlī - 0,5%; 1,7%). Igaunijā inflācija šogad tiek gaidīta 0,2% apmērā, bet nākamgad - arī 1,6% (aprīlī - 0,4%; 1,7%). Lietuvai SVF šim gadam prognozē deflāciju 0,4% apmērā, bet nākamgad - 1,6% (aprīlī - 0,3% deflācija; 2,0%).

Attīstītajās Eiropas valstīs, pēc SVF aplēsēm, kopumā šogad IKP pieaugs par 1,7%, bet nākamgad - par 1,8%. Eiro zonā, pēc SVF prognozēm, IKP šogad pieaugs par 1,5%, bet nākamgad kāps par 1,6%. 19 valstu veidotajā eiro zonā inflācija šogad tiek gaidīta 0,2% apmērā, bet nākamgad patēriņa cenu pieaugums sasniegs 1,0%.

No attīstītajām Eiropas valstīm IKP kritums šogad gaidāms vienīgi Grieķijā - 2,3% apmērā, prognozē SVF, lēšot, ka nākamgad šajā krīzes novārdzinātajā valstī ekonomika saruks par 1,3%.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā IKP pieaugums šogad tiek prognozēts 1,5% apmērā, bet nākamgad tas sasniegs 1,6%.

Savukārt SVF Eiropas attīstības reģionā gan šogad, gan nākamgad prognozē IKP pieaugumu par 3,0%. Šajā valstu grupā, piemēram, Turcijai tiek prognozēts IKP pieaugums 3,0% šogad un 2,9% nākamgad. Polijai gan šogad, gan nākamgad tiek lēsta ekonomikas izaugsme 3,5% apmērā.

ASV ekonomikas izaugsmi SVF prognozē šogad par 2,6%, bet nākamgad – par 2,8%, bet Japānas IKP pieaugums šogad būs 0,6%, bet nākamgad pieaugs līdz 1,0%.

Ķīnā šogad tiek prognozēta ekonomikas izaugsme par 6,8%, bet nākamgad – par 6,3%.

Krievijā SVF prognozē IKP kritumu par 3,8% šogad un par 0,6% nākamgad, bet Ukrainā, neskaitot Krievijas anektēto Krimas pussalu, šogad gaidāms IKP sarukums par 9,0%, bet nākamgad ekonomikas izaugsme sasniegs 2,0%.

Pasaules ekonomikas izaugsmi šogad SVF prognozē 3,1% apmērā, kas ir par 0,3 procenta punktiem mazāk nekā pagājušā gada sniegums un par 0,2 procenta punktiem mazāk nekā jūlijā prognozētais pasaules IKP pieaugums.

Embedētais kods tālākai izmantošanai:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!