Foto: Shutterstock

Tallinas Atkritumu apsaimniekošanas kodeksā paredzēts iekļaut aizliegumu Igaunijas galvaspilsētā notiekošos pasākumos izmantot vienreizlietojamos traukus.

Tāpat pašvaldībā pirmajā lasījumā pieņemtajos noteikumu grozījumos paredzēts prasību par bioloģisko atkritumu šķirotu savākšanu attiecināt uz visiem īpašumiem.

Pašvaldība plāno noteikt prasību atkritumu apsaimniekotājiem pie daudzdzīvokļu mājām nodrošināt stikla un jauktā iepakojuma savākšanu. Pilotprojektu atsevišķos Tallinas rajonos plānots sākt jau drīzumā.

No šā gada 1. aprīļa visiem īpašumiem Tallinā būs jānodrošina bioloģisko atkritumu savākšana. Mājām, kurā ir ne vairāk kā divi dzīvokļi, ir tiesības iegūt izņēmuma statusu, ja tiek nodrošināta kompostēšana uz vietas.

Kopš 2019.gada Tallinā ir spēkā aizliegums izmantot vienreizlietojamos plastmasas traukus. LĪdz šim aizliegums neattiecās uz traukiem un ēdamrīkiem, kas izgatavoti no sertificētas bioloģiski sadalošās plastmasas, kas atbilst noteiktam standartam, vai, piemēram, no kartona, koka, bambusa, palmu lapām, cukurniedrēm vai cita materiāla, kas dabā sadalās. Tāpat ir atļauts piedāvāt arī atkārtoti lietojamus traukus apmaiņā pret ķīlas naudu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!