Foto: AP/Scanpix

Septembra sākums kļuva par sensacionālu laiku telekomunikāciju nozarē - vispirms Lielbritānijas "Vodafone" panāca 130 miljardu ASV dolāru (60 miljardi latu) megadarījumu ar ASV uzņēmumu "Verizon'', bet tikai dienu vēlāk, 3.septembrī, pasaule uzzināja, ka slavenā somu "Nokia" savu mobilo tālruņu biznesu pārdevusi ASV "Microsoft" kompānijai.

Taču minētie multimiljardu darījumi nav vienīgie, kas satricināja industriju un radīja pamatīgas izmaiņas tirgū. Portāls "Delfi" piedāvā aplūkot piecus ievērojamus telekomunikāciju nozares darījumus, kas noslēgti šī gada laikā, un skar tirgus spēlētājus Ziemeļamerikā, Eiropā un Āzijā.

ASV un Lielbritānijas uzņēmumu 130 miljardu darījums


Foto: DELFI

Lielbritānijas mobilo sakaru operators "Vodafone" septembra sākumā panāca vienošanos, lai ASV telekomunikāciju milzim "Verizon" pārdotu tam piederošo 45% "Verizon Wireless" kapitāldaļu, vēsta britu raidorganizācija BBC.

"Vodafone" par 130 miljardiem ASV dolāru (69 miljardi latu) pārdos kompānijai piederošos 45% "Verizon Wireless" akciju, tādējādi "Verizon" iegūs pilnīgu kontroli pār uzņēmumu.

Abas kompānijas apstiprinājušas,  ka darījuma summa esot 130 miljardus dolāru (69 miljardus latu). Noslēgtais līgums ir viens no visu laiku apjomīgākajiem darījumiem globālo korporatīvo uzņēmumu vēsturē.

Somi pārdod savu 'Nokia'


Foto: AFP/Scanpix

Neilgi pēc septembra sākuma "Vodafone" un "Verizon" darījuma, sekoja vēl viens biznesa pasaules pārsteigums - Amerikāņu datoru tehnoloģiju kompānija "Microsoft" panākusi vienošanos par somu kompānijas "Nokia" mobilo telefonu ražošanas biznesa pirkšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Darījuma vērtība būs 5,4 miljardi eiro (3,81 miljards latu), tā ietvaros "Nokia" "Microsoft" licencēs savus patentus un karšu servisu. Darījums tiks pabeigts 2014. gada sākumā, kad aptuveni 32 000 "Nokia" darbinieku pāries "Microsoft" paspārnē.

Darījums gan vēl ir jāapstiprina "Nokia" akcionāriem un regulatoriem.Kompānija arī paziņoja, ka no amata atkāpsies Stīvens Elops, kurš "Nokia" vadītāja amatā nokļuva 2010.gadā.

"Microsoft" arī iegūs tiesības desmit gadus izmantot "Nokia" zīmolu pašreizējiem mobilo telefonu produktiem.

'Nokia' pirms darījuma ar 'Microsfot' paspēj tirgoties ar 'Siemens'


Foto: AFP/Scanpix

Jūlija sākumā Somijas mobilo telefonu ražotājs "Nokia" paziņoja, ka panācis vienošanos, lai iegādātos Vācijas rūpniecības koncernam "Siemens" piederošos 50% telekomunikāciju aprīkojuma kopuzņēmuma "Nokia Siemens Networks" (NSN) akciju, par tām samaksājot 1,7 miljardus eiro (1,2miljardus latu).

"Nokia", kas jau kopš gada sākuma tika pakļauta spekulācijām, ka varētu tikt pārņemts, šis darījums nodrošināja iespēju iegūt pilnīgu kontroli pār tā visienesīgāko biznesu, kas saistīts ar mobilo sakaru tīklu infrastruktūru.

 Tādējādi, pēc tam, kad "Microsoft" ieguvis "Nokia" mobilo telefonu ražošanas biznesu, Somijas uzņēmums var koncentrēties uz tīklu infrastruktūru jau ar pilnīgu kontroli pār NSN.

Nīderlandes KPN pārdod Vācijas struktūrvienību Spānijas 'Telefonica'


Foto: PantherMedia/Scanpix

Nīderlandes telekomunikāciju operators KPN jūlijā paziņoja, ka pārdevis Vācijas struktūrvienību "E-Plus" Spānijas uzņēmumam "Telefonica" par pieciem miljardiem eiro (3,5 miljardiem latu).

Tāpat vienošanās paredz, ka Nīderlandes  KPN iegūs 17,6% "Telefonica Deutschland" akciju. Pēc šī darījuma realizācijas, kas plānota 2014. gada vidū, abonentu skaita ziņā tiks radīts lielākais telekomunikāciju operators Vācijas tirgū.

Japānas 'SoftBank' pārņem ASV 'Sprint Nextel'


Foto: AFP/Scanpix

Japānas telekomunikāciju līderis "SoftBank Corp" un  ASV kompānija "Sprint Nextel Corporation" jūlijā paziņoja par jau iepriekš zināmās kompāniju  apvienošanās procedūras pabeigšanu, "SoftBank" investējot "Sprint Nextel" aptuveni 21,6 miljardus dolāru (11,7 miljardi latu)," vēstīja ārzemju mediji.

Saskaņā ar darījumu "Softbank" kontrolēs 78% apvienotā uzņēmuma akciju. "Softbank" un "Sprint Nextel" darījums kļuva par lielāko visas Japānas uzņēmumu īstenoto ārvalstu darījumu vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!