Foto: Reuters/Scanpix
Zviedrijas un Somijas telekomunikāciju uzņēmums "TeliaSonera" ir iecēlis atbildīgo par grupas uzņēmumu apvienošanu viena kompānijā Latvijā un Lietuvā.

Par to atbildēs "TeliaSonera" piederošā telekomunikāciju uzņēmuma "Eesti Telekom" pašreizējais valdes priekšsēdētājs Valdo Kalms, kurš ir iecelts par "TeliaSonera" vecāko padomnieku Eiropas reģiona jautājumos. Jaunajā amatā viņš stāsies 1. janvārī.

"TeliaSonera" Latvijā un Lietuvā plāno izmantot to pašu biznesa modeli, kas izmantots jau Igaunijā. Tas nozīmē, ka visi grupas uzņēmumi, kas atrodas vienā valstī, tiks apvienoti vienā kompānijā, pastāstīja Kalms, piebilstot, ka šis process Lietuvā jau ir sācies, bet Latvijā situācija varētu būt skaidra nākamā gada pavasarī.

Viņš norādīja, ka Lietuvā pirmie soļi varētu tikt sperti mēneša laikā.

Lietuvā "TeliaSonera" pieder 100% mobilo sakaru operatora "Omnitel" kapitāldaļu un 88,2% integrēto telekomunikāciju, informācijas tehnoloģiju un televīzijas pakalpojumu sniedzēja "Teo LT" akciju.

Atbildot uz BNS jautājumu, Kalms teica, ka būtu loģisks solis pārtraukt kotēt "Teo LT" akcijas Viļņas biržā "pašreizējā formā", tomēr tas būtu akcionāru lēmums, bet pagaidām akcionāri neko tādu nav lēmuši.

Viņš piebilda, ka situācija Latvijā ir sarežģītāka, un tā, iespējams, būs skaidra četru vai piecu mēnešu laikā.

Latvijā "TeliaSonera" pieder 49% mobilo sakaru operatora "Latvijas Mobilais telefons" ( LMT) kapitāldaļu, kā arī 49% Latvijas elektronisko sakaru sniedzēja "Lattelecom" kapitāldaļu. "Lattelecom" savukārt pieder 23% LMT kapitāldaļu.

Pašreizējais "Omnitel" vadītājs Dans Strembergs no 1. janvāra būs "Eesti Telekom" valdes priekšsēdētājs, savukārt Kalms no nākamā gada "TeliaSonera" vecākā padomnieka Eiropas reģiona jautājumos amatā būs atbildīgs par "TeliaSonera" biznesu Baltijas valstīs. Kalms teica, ka strādās Talllinā un nepieciešamības gadījumā ieradīsies Latvijā un Lietuvā.

Kalms "Eesti Telekom" strādā kopš 1986.gadā. Viņš ir uzņēmuma valdē kopš 1997.gada un valdes priekšsēdētāja amatā kopš 2000.gada. Būdams "Eesti Telekom" valdes priekšsēdētājs, viņš pārraudzīja "TeliaSonera" piederošā mobilo sakaru operatora EMT un fiksēto telefonsakaru un platjoslas interneta un televīzijas pakalpojumu kompānijas "Elion" integrāciju "Eesti Telekom".

37,2% "TeliaSonera" akciju pieder Zviedrijas valstij, 3,2% - Somijas valstij, 0,5% - Norvēģijas centrālajai bankai, bet pārējie ir nelielie akcionāri - dažādi investīciju fondi un privātpersonas. "TeliaSonera" akcijas kotē Stokholmas un Helsinku biržās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!