Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc tam, kad Ķīnas valdība bija paudusi bažas, ka ASV uzņēmuma "Tesla" automašīnas var izmantot spiegošanai un liedza ar tām iebraukt militārajās bāzēs, elektroauto uzņēmums paziņoja, ka ir atvēris datu centru Ķīnas teritorijā un tuvākajā laikā plāno vēl vairāku izbūvi. Uzņēmums sola, ka ķīniešu dati nepametīs valsti, ziņo CNN.

Šogad martā "Reuters" vēstīja, ka Ķīna aizliegusi iebraukt militāro bāžu teritorijā ar "Tesla" automašīnām, skaidrojot, ka tajā iebūvētās kameras var tikt izmantotas informācijas ievākšanai. Citi mediji vēstīja, ka bruņoto spēku un citām augstu stāvošām amatpersonām arī ir liegts izmantot ASV ražotāja automobīli.

Šis paziņojums atspoguļojās īstermiņā arī uz "Tesla" akciju cenu un akcionāru pārliecību. Iepriekš uzņēmums, atverot ražotni Ķīnā, bija ieguvis labu reputāciju un kādu laiku bija populārākais elektroauto valstī. Vēlāk gan to izkonkurēja daudz lētākie pilsētas lietošanai paredzētie kompaktie elektroauto.

CNN vēsta, ka situāciju labot centās "Tesla" vadītājs, ekscentriskais miljardieris Īlons Masks, uzrunājot Ķīnas valdību un solot, ka automašīnas netiks izmantotas informācijas ievākšanas nolūkos. Iepriekš Masks, runājot ar Ķīnas medijiem, sacījis, ka viņaprāt valsts varētu kļūt par lielāko "Tesla" auto tirgu.

Šonedēļ uzņēmums paziņoja, ka ķīniešu datu apstrādei un glabāšanai izmantos datu centru, kas atrodas valsts teritorijā. ""Tesla" darīs visu nepieciešamo, lai nodrošinātu datu drošību," paziņoja uzņēmums Ķīnā populārajā mikroblogošanas vietnē "Weibo".

Uzņēmums arī paziņojis, ka tuvākajā laikā plāno arī izveidot vēl citus datu centrus, lai ķīniešu dati nepamestu valsts teritoriju.

Ķīna ir otrs lielākais "Tesla" tirgus un veido apmēram 30% no kopējā pieprasījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!