Foto: LETA

Ceturtdien, 8. aprīlī, Tallinā pirmo reizi tika prezentēts "Prudentia" un "Nasdaq Tallinn" veidotais 2019. gada Igaunijas vērtīgāko uzņēmumu top 101. Par Igaunijas vērtīgāko uzņēmumu veiktā pētījuma ietvaros atzīta "Tallink Grupp". Tās vērtība 2019. gadā sasniedza 1,743 miljardus. eiro, tādējādi nodrošinot "Tallink Grupp" godalgoto trešo vietu arī Baltijas vērtīgāko uzņēmumu top 10, informē "Prudentia".

Otro vietu sarakstā ieņēma "Swedbank" grupa ar 1,28 miljardiem eiro, savukārt trešajā vietā ierindojās "Eesti Energia" ar 1,26 miljardu eiro vērtību. Kopējā Igaunijas vērtīgāko uzņēmumu top 101 sarakstā iekļauto uzņēmumu vērtība 2019. gadā sasniedza 20,7 miljardus eiro, no kuriem valstij piederošo uzņēmumu vērtības īpatsvars veido tikai 18%.

Tranzīta un loģistikas nozare ar 3,4 miljardu eiro vērtību atzīta par vērtīgāko 2019. gada Igaunijas saraksta nozari, 2. vietu ar 3,1 miljardu eiro vērtību ieņēma nozare "Operācijas ar nekustamo īpašumu", savukārt 3. vietā ar 2,9 miljardu eiro vērtību ierindojusies finanšu pakalpojumu nozare.

Pilns Igaunijas vērtīgāko uzņēmumu top 101 saraksts par 2019. gadu ir pieejams mājaslapā.

"Mēs esam patiesi gandarīti, ka pirms 14 gadiem Latvijā uzsākta iniciatīva tagad, pateicoties "Prudentia" Igaunijas biroja komandai, turpinās arī mūsu kaimiņvalstī. Igaunijas un Latvijas vērtīgāko uzņēmumu saraksti ir savā ziņā unikāla analītiska informācija, kura ļauj sabiedrībai dziļāk ielūkoties ne tikai katra saraksta uzņēmuma finanšu rezultātos, bet arī valsts ekonomiskajos procesos un katras valsts ekonomikas struktūrā. Tāpat nākotnes sarakstos mēs redzēsim abu valstu uzņēmumu spēju pielāgoties sarežģītām situācijām un noskaņojumiem Eiropas finanšu tirgos. Šobrīd mēs vērojam būtiskas svārstības biržu indeksos un Covid-19 ierobežojošo pasākumu negatīvo ietekmi uz ekonomiskajiem procesiem, kā arī uzņēmumu vērtībām. Piemēram, ja Latvijas 2019. gada top 101 tiktu aprēķināts šī gada marta beigās, sarakstā iekļauto uzņēmumu kopējā vērtība būtu samazinājusies par 12%, kas to nostādītu 2014. gada kopējās vērtības līmenī. Pilnvērtīgu krīzes ietekmi parādīs 2020.gada top 101, kurš tiks, kā ierasts, publicēts rudenī. Tomēr mēs esam pārliecināti par mūsu uzņēmēju spēju izmantot krīzes piedāvātās iespējas un pieņemt pārdomātus, uz attīstību vērstus lēmumus," pauž "Prudentia" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

Latvijas un Igaunijas vērtīgāko uzņēmumu top 101 veido "Prudentia" sadarbībā ar "Nasdaq" struktūrvienībām Latvijā un Igaunijā. Projekta veidotāji plāno vērtīgāko uzņēmumu projekta ģeogrāfisko ekspansiju arī uz Lietuvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!