Foto: Pixabay

Francijas naftas gigants "TotalEnergies" nolēmis pārtraukt visas naftas un naftas produktu iegādes no Krievijas, vēlākais – līdz gada beigām.

(Papidlināts ar "TotalEnergies" vadītāja Patrika Pujanē pausto.)

"Ņemot vērā situācijas pasliktināšanos Ukrainā un alternatīvu avotu pieejamību, lai Eiropai nodrošinātu piegādes, "TotalEnergies" nolēmis vairs nenoslēgt vai neatjaunot līgumus par Krievijas naftas un naftas produktu iegādi, lai pēc iespējas ātrāk un, vēlākais, līdz 2022.gada beigām pārtrauktu visas Krievijas naftas un naftas produktu iegādes," norāda uzņēmums.

"TotalEnergies", kas Krievijā darbojas jau 30 gadus, iepriekš saskāries ar kritiku par to, ka nepārtrauc darbību valstī saistībā ar tās īstenoto uzbrukumu Ukrainai.

""TotalEnergies" atkārtoti pauž stingru nosodījumu Krievijas militārajai agresijai pret Ukrainu, kas rada traģiskas sekas Ukrainas iedzīvotājiem un apdraud mieru Eiropā," teikts kompānijas paziņojumā.

Savukārt "TotalEnergies" vadītājs Patriks Pujanē norādīja, ka uzņēmums nespēj pārtraukt Krievijas dabasgāzes iegādes.

Viņš teica, ka Krievijas dabasgāzes iegāžu apturēšana Krievijas investoriem nodotu miljardiem eiro.

"Es zinu, kā aizvietot šo naftu un dīzeļdegvielu," trešdien intervijā radiostacijai RTL sacīja Pujanē, piebilstot, ka "ar gāzi es nezinu, kā to izdarīt."

"Es nezinu, kā to aizvietot, cita gāze nav pieejama un man ir uz 25 gadiem noslēgti līgumi, kurus es nevaru lauzt," teica Pujanē.

Ja vien Eiropas valdības nenoteiks sankcijas Krievijas gāzei, kas ļautu uzņēmumiem paziņot par nepārvaramu varu un lauzt līgumus, pašreizējo līgumu laušanas dēļ "TotalEnergies" Krievijas partneriem nāktos maksāt soda naudas vairāku miljardu eiro apmērā.

Tāpat Pujanē brīdināja, ka šādā gadījumā Eiropai varētu nākties dārgi maksāt.

"Bez Krievijas gāzes daļa Eiropas ekonomikas tiktu apstādināta... Ja mēs pārtrauksim pirkt Krievijas gāzi, mēs zinām, ka 2023.gada ziemā mums būs problēmas. Janvārī mums nāksies ierobežot gāzes patēriņu, nevis mājsaimniecībām, bet, visticamāk, rūpniecībai," uzsvēra Pujanē.

Viņš arī skaidroja, ka "TotalEnergies" pēkšņi pilnībā neapturēs savu darbību Krievijā, jo uzņēmums valstī investējis gandrīz 13 miljardus dolāru.

"Dalības pārtraukšana ieguves projektos nozīmētu šo 13 miljardu dolāru atdošanu krieviem. Vai man pamest šos aktīvus, lai nodrošinātu bagātību krieviem, pret kuriem esam ieviesuši sankcijas?" jautāja Pujanē.

Taču viņš uzsvēra, ka turpmākus projektos "TotalEnergies" Krievijā negrasās īstenot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!