Foto: Pixabay

Autoražotājs "Toyota" maksās 180 miljonu ASV dolāru sodu saistībā ar apsūdzībām ASV, ka kompānija desmit gadus nav ziņojusi un salabojusi piesārņojuma kontroles defektus tās ražotajos transportlīdzekļos, atsaucoties uz ASV Tieslietu departamenta informāciju, raksta "Techxplore".

""Toyota" maksā par saviem pārkāpumiem ar sodu 180 miljonu dolāru apmērā, un vienošanos par piespiedu palīdzību, lai nodrošinātu, ka pārkāpumi neatkārtosies," teikts ģenerālprokuratūra palīga Džefrija Boserta Klārka paziņojumā.

ASV Tieslietu departaments ziņo, ka laika posmā no 2005. gada līdz 2015. gadam Japānas autoražotājs nav iesniedzis paziņojumus par defektiem vai atsaukumu.

Kopumā uzņēmums kavējās nosūtīt informāciju par 78 paziņojumiem, kas ietekmējuši miljonus transportlīdzekļu.

Japānas vadītāji bija informēti par neatbilstībām, un uzņēmums iesniedza pieteikumu vien 2015. gadā, un tajā brīdī daži no paziņojumiem bija astoņus gadus veci.

""Toyota" rīcība, visticamāk, kavēja atsaukumus vai veicināja izvairīšanos no tiem, uzņēmumam gūstot ievērojamu labumu, uzveļot izmaksas uz patērētāja pleciem, un paildzinot laika periodu, kurā pa ceļiem brauca nesalabotas automašīnas ar defektiem, kas saistītas ar emisijām," paziņojis departaments.

"Toyota" savā paziņojumā skaidro, ka pirms pieciem gadiem informējusi par problēmām pēc tam, kad konstatējusi traucējumus procesā, kas kavējuši iesniegt ziņojumus par defektiem. "Dažu mēnešu laikā pēc šīs problēmas atklāšanas mēs iesniedzām visus kavētos pieteikumus un ieviesām jaunu ziņošanas un atbilstības praksi," skaidro kompānija.

"Toyota" uzsvērusi, ka ziņojumu kavēšanās izraisīja nenozīmīgu ietekmi uz emisijām, nepiekrītot valdības teiktajam par ievērojama piesārņojuma veidošanos. Uzņēmums informējis, ka, neskatoties uz ziņojumu kavēšanos, tā informējusi klientus un salabojusi transportlīdzekļus ar defektiem.

Autoražotājiem jāziņo ASV Vides aizsardzības aģentūrai, ja saņemta informācija vismaz par 25 gadījumiem par viena un tā paša piesārņojuma kontroles defektu viena gada modelim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!