Foto: AFI

Trešdien Eiropas Parlaments (EP) plenārsesijā Strasbūrā atbalstīja Eiropas Savienības (ES) un Singapūras brīvās tirdzniecības līgumu, kas tuvāko piecu gadu laikā likvidēs gandrīz visus atlikušos tarifus dažādiem ES produktiem, portāls "Delfi" uzzināja EP.

"Par" nolīgumu balsoja 425 deputāti, bet "pret" 186, atturoties 41 deputātam.

Tāpat parlamentārieši atbalstīja ES – Singapūras ieguldījumu aizsardzības nolīgumu, kā arī partnerības un sadarbības nolīgumu.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka ES un Singapūras Brīvās tirdzniecības nolīgums ne vien atcels gandrīz visus muitas tarifus, bet arī nodrošinās brīvu pakalpojumu tirdzniecību, unikālu Eiropas produktu aizsardzību, kā arī ļaus Eiropas uzņēmumiem piedalīties Singapūras publiskajos iepirkumos. Tāpat vienošanās paredz stiprināt darba tiesības un vides aizsardzību.

Nolīgums vienkāršos tirdzniecību ar elektroniku, pārtikas produktiem un medikamentiem. Tāpat tas saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) sniegto informāciju, Singapūras tirgū ļaus iespraukties telekomunikācijas un vides pakalpojumiem, kā arī inženierzinātnēm.

Ar brīvās tirdzniecības nolīgumu ES un Singapūra plāno ne tikai palielināt savstarpējās tirdzniecības jaudu, bet arī kopējos pūliņus cīņā ar klimata pārmaiņām. Tāpat vienošanās paredz noteikt visaugstākos darba, drošības, vides un patērētāju aizsardzības standartus.

Tā kā šī ir pirmā divpusējā tirdzniecības vienošanās starp ES un kādu no Dienvidaustrumāzijas valstu apvienības (ASEAN) dalībvalstīm, tā varēs kalpot kā paraugs nākamajiem tirdzniecības līgumiem ar šī reģiona valstīm.

Prieku par nolīguma nonākšanu noslēguma fāzē debatē pirms balsojuma parlamentā neslēpa EP deputāts, ziņotājs Deivids Mārtins (S&D, Lielbritānija). Viņš uzsvēra, ka Singapūrai ir ļoti nozīmīga loma reģiona ģeopolitikā un ir ''stratēģiski svarīgi piekļūt ASEAN reģionam, kas ir viens no straujāk augošajiem reģioniem pasaulē''.

Saskaņā ar EK datiem ES un Singapūras kopējais divpusējās preču tirdzniecības apjoms 2017. gadā bija lēšams 53,3 miljardu eiro apmērā. Savukārt abu reģionu pakalpojumu tirdzniecības apjoms 2016. gadā bija lēšams 44,4 miljardu eiro apmērā.

Turpretim Latvijas un Singapūras preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums 2017. gadā bija vien 74,6 miljoni eiro, līdz ar to Singapūru ierindojot 41. vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā, liecina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) dati.

Vēstīts, ka šis brīvas tirdzniecības līgums, līdzīgi kā ES–Japānas brīvās tirdzniecības nolīgums, ko parlaments atbalstīja pērnā gada decembrī, ir signāls par pretstāvi ASV prezidenta Donalda Trampa piekoptajam protekcionismam stilam.

Pēc tam, kad ES Padome būs apstiprinājusi tirdzniecības nolīgumu, tas stāsies spēkā aiznākamā mēneša pirmajā dienā. Ieguldījumu aizsardzības, kā arī partnerības un sadarbības nolīgumi vēl jāratificē ES dalībvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!