Foto: PantherMedia/Scanpix

Šveices vadošais šokolādes pārstrādes uzņēmums "Barry Callebaut Group" paudis bažas par to, ka tuvāko sešu gadu laikā Ebolas vīrusa uzliesmojuma dēļ pircēji pasaulē būtiski izjutīs šokolādes deficītu, bet, pēc ekspertu domām, pēc 20 gadiem šokolādes cena būs salīdzināma ar ikriem, vēsta "The Independent".

"Barry Callebaut Group" norāda, ka daudzi šokolādes ražotāji pēdējo trīs gadu laikā pauduši bažas par pieaugošu šokolādes patēriņu Āzijas valstīs un kakao plantāciju samazināšanos. Pēc ražotāju datiem, šokolādes pieprasījums Āzijā ir septiņas reizes augstāks nekā Eiropas tirgū, un uzņēmums ar grūtībām tiek galā ar radušos pieprasījumu.

"Mars Inc" kompānijas direktore Lielbritānijā Fiona Dousone 2012. gadā paziņoja, ka līdz 2020. gadam ekonomiskā un ekoloģiskā spiediena uz sektoru dēļ kakao plantācijas var nepiegādāt pasaules tirgum miljonu tonnu kakao. 

Izdevums norāda, ka ražotāju bažas bieži tiek ignorētas, tādēļ, pēc Ganas dabas aizsardzības padomes pārstāvja Džona Meisona vārdiem, "jau pēc 20 gadiem šokolāde maksās tikpat, cik ikri. Tā būs tik reta un dārga, ka parastais cilvēks to nespēs atļauties". Savukārt specializētais žurnāls "Kennedy's Confection" atzīmē, ka "nākotnē šokolādes saturā būs tik maz kakao, ka tā nekādā veidā mums neatgādinās to šokolādi, ko mēs zinām un pazīstam".

Neskatoties uz labām ražām, pēdējo divu gadu laikā kakao cenas paaugstinājušās no 2500 līdz 3130 ASV dolāriem par tonnu, bet pēdējo mēnešu laikā kakao cena pieaugusi par 18%, ko skaidro ar Ebolas vīrusa uzliesmojumu Āfrikas valstīs.

Šokolādes ražotāji baidās, ka vīruss var no Gvinejas un Libērijas nonākt uz kaimiņos esošo Kotdivuāru, kurā audzē gandrīz 40% no pasaules kakao kokiem. Saskaņā ar Starptautiskās kakao organizācijas datiem, Kotdivuāra pagājušā sezonā saražoja ap 1,45 miljoniem tonnu kakao. Šajā valstī atrodas tādu kompāniju plantācijas kā "Nestle", "Mars" un "Hershey". Vēl 20% no pasaules tirgus ražo kaimiņvalstī Ganā. Rietumāfrikas valstīs, kuras apdraud Ebolas vīruss, atrodas ap 70% no pasaules kakao plantācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!