Foto: AP/Scanpix
Ukraina atguvusi zelta krājumus, kas 2014. gadā pirms okupācijas atradās Krimā un tika aizdoti muzejam Amsterdamā, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Pēc okupācijas Krievija norādīja, ka aptuveni desmit miljonus ASV dolāru vērtā ekspozīcija pieder Krimai, tāpēc tur tā arī jāatgriež. Nīderlandes tiesa gan lēmusi, ka arheoloģiskās bagātības tiks atgrieztas Ukrainai, jo Krima nav neatkarīga valsts, kas varētu pieprasīt atdot dārgumus.

Vēstīts – kad 2014. gada martā apvienotā Krimas muzeju ekspozīcija "Krima. Zelts un Melnās jūras noslēpumi" atradās Amsterdamā, Krievija okupēja Krimu. Mākslas priekšmeti – aptuveni 2000 vērtību – kļuva par sava veida politiskās situācijas ķīlniekiem.

Ekspozīcijā atrodas artefakti, kas liecina par seno grieķu klātbūtni Krimā septītajā gadsimtā pirms mūsu ēras. Tajā atrodas zelta un bronzas kausi, kā ar liecības par gotu, skitu un huņņu cīņām.

Foto: AP/Scanpix

Krievijai tagad sniegti trīs mēneši, lai lēmumu apstrīdētu, tikmēr dārgumi paliks Amsterdamā. Nīderlande norādījusi, ka bagātību uzglabāšana izmaksās aptuveni 300 tūkstošus eiro, un Ukrainai būs jāsedz daļa no šīm izmaksām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!