Foto: stock.xchng

Ungārijas Konkurences uzraudzības iestāde GVH piemērojusi rekordlielu naudassodu 11 bankām par karteļa darbībām nesenajā parādsaistību atmaksas programmā, teikts trešdien publiskotajā iestādes paziņojumā.

Bankām, kuru vidū ir ASV bankas "Citibank", Austrijas "Raiffeisen" un Itālijas "Unicredit" Ungārijas struktūrvienības, kopumā noteikts naudassods 9,5 miljardu forintu (22,5 miljonu latu) apmērā, norāda GVH.

GVH ziņojumā teikts, ka bankas "koordinējušas savas stratēģijas un apmainījušās ar konfidenciālu informāciju, lai aizkavētu un novērstu aizvietošanas aizdevumu ieviešanu, kas bija nepieciešama, lai no 2011.gada 15.septembra līdz 2012.gada 30.janvārim finansētu ārvalstu valūtās noteiktās parādsaistības."

2011.gada septembrī Ungārijas valdība ieviesa pretrunīgi vērtētu programmu, ļaujot valsts iedzīvotājiem, kuri bija ņēmuši hipotēkas ārvalstu valūtās un kurus bija negatīvi skāris forinta vērtības straujš kritums, atmaksāt šos aizdevumus priekšlaicīgi un ar mākslīgi labvēlīgākām procentu likmēm.

Izmeklēšana saistībā ar banku karteļa darbībām tika sākta 2011.gada novembrī pēc premjerministra Viktora Orbana vadītās partijas biedra sūdzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!