Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ungārija nevar atbalstīt Eiropas Savienības (ES) jauno sankciju paketi pret Krieviju tās pašreizējā formā, kas ietver naftas importa embargo, piektdien paziņoja premjerministrs Viktors Orbāns.

Kā vēsta "Reuters", Orbāns sacījis, ka pašreizējais Eiropas Komisijas priekšlikums aizliegt Krievijas naftas importu būtu kā "atombumba", kas uzgāzta Ungārijas ekonomikai, un piebilda, ka Ungārija ir gatava risināt sarunas, ja tā redzēs jaunu priekšlikumu, kas atbilstu Ungārijas interesēm.

EK trešdien iesniedza apstiprināšanai ES dalībvalstīm jaunu pret Krieviju vērstu sankciju paketi, kas paredz pilnīgu embargo Krievijas naftai, kā arī sankcijas vairākiem desmitiem cilvēku.

Dažas ES austrumu valstis ir nobažījušās, ka apturēšana nedos tām pietiekami daudz laika, lai pielāgotos, lai gan diplomāti norādīja, ka Ungārijai un Slovākijai tiks dots laiks līdz 2023. gada beigām.

Tomēr Orbāns valsts radio sacīja, ka Ungārijai būtu nepieciešami 5 gadi un jāveic milzīgas investīcijas naftas pārstrādes rūpnīcās un cauruļvados, lai tā spētu pārveidot savu pašreizējo sistēmu, kas aptuveni 65% apmērā ir atkarīga no Krievijas naftas.

"Mēs precīzi zinām, kas mums ir vajadzīgs, vispirms mums ir vajadzīgi 5 gadi, lai pabeigtu visu šo procesu... Ar 1-1,5 gadiem ir par maz," sacīja Orbāns, piebilstot, ka Ungārijai būs vajadzīgi arī lieli ieguldījumi naftas pārstrādes rūpnīcās un kuģniecības sistēmā, lai varētu importēt naftu, kas nav Krievijas nafta.

Orbāns apšaubīja, vai ir prātīgi veikt šāda mēroga ieguldījumus, lai panāktu rezultātu pēc 4 līdz 5 gadiem, kamēr karš Ukrainā notiek pašlaik.

Viņš teica, ka Ungārija gaida jaunu Eiropas Komisijas priekšlikumu.

"Es nevēlos konfrontēt ES, bet sadarboties.... bet tas ir iespējams tikai tad, ja viņi ņems vērā mūsu intereses."

Orbāns arī sacīja, ka Ungārija neatbalstīs Kremlim pietuvinātās Krievijas Pareizticīgās baznīcas vadītāja, patriarha Kirila iekļaušanu melnajā sarakstā, jo tas ir "reliģiskās brīvības jautājums".

Viņš atkārtoja Ungārijas nostāju nesūtīt nekādus ieročus uz kaimiņos esošo Ukrainu, jo šie sūtījumi varētu kļūt par Krievijas uzbrukumu mērķiem apgabalā aiz robežas Rietumukrainā, kur dzīvo etniskie ungāri, viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!