Foto: AP/Scanpix

Ungārija noliedz medijos izskanējušās ziņas par Eiropas Savienības (ES) lēmumu apturēt tās kopīgo kodolprojektu ar Krieviju, paziņojis Ungārijas premjerministra biroja pārstāvis Andrāšs Giro Sāss.

Ceturtdien laikraksts "Financial Times" vēstīja, ka ES kodolaģentūra "Euratom" ar Eiropas Komisijas atbalstu noraidījusi Ungārijas ieceri importēt no Krievijas kodoldegvielu Pakšas atomelektrostacijas paplašināšanai.

"Tā nav taisnība, ka ES ir bloķējusi Pakšas II celtniecību," paziņoja Giro Sāss, kurš arī lūdzis "Financial Times" publicēt labojumu.

Darījums tiek uzskatīts par arvien lielākas premjerministra Viktora Orbāna vadītās Ungārijas un Krievijas tuvināšanās zīmi, kas raisījis ES bažas līdz ar konfliktu Ukrainā.

"Ja krievi tagad atteiksies mainīt sākotnējos līgumus, projektam būs beigas," "Financial Times" stāstījis Ungārijas Eiropas Parlamenta deputāts Benedeks Jāvors. "Ziņojumā ir ļoti skaidri pateikts, ka kodoldegvielas piegādes līgums ir pretrunā ar Eiropas likumiem."

Ungārijas vienīgās atomelektrostacijas rekonstrukcijas projektā plānots ieguldīt 12,5 miljardus eiro. Pamatā to finansētu Krievijas aizdevums. Projekta īstenošanu bija nolemts uzticēt Krievijas valsts uzņēmumam "Rosatom", kuram jāuzbūvē divi reaktori ar 1200 megavatu jaudu līdz 2018.gadam. Patlaban Pakšas atomelektrostacija nodrošina 40% Ungārijas elektroenerģijas patēriņa.

Vienošanās nosacījumus Ungārijas valdība nolēma turēt slepenībā 30 gadus. Valdošā partija "Fidesz" apgalvo, ka tas nepieciešams "nacionālās drošības" vārdā, taču kritiķi uzskata, ka tas slēpj korupciju.

Ungārija ir ļoti atkarīga no Krievijas gāzes piegādēm. Orbāns februārī uzņēma Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, lai vienotos par piegāžu turpināšanu. Vizīte bija pretrunīga, jo notika Ukrainas valdības spēku un prokrievisko kaujinieku sadursmju laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!