Foto: Shutterstock

Urugvaja arbitrāžas lietā uzvarējusi ASV tabakas rūpniecības gigantu "Philip Morris", kas šo valsti bija iesūdzējis starptautiskajā regulatorā, apgalvojot, ka tās smēķēšanas apkarošanas likums kaitējis cigarešu ražotāja biznesam, piektdien paziņoja Urugvajas prezidents Tabarē Vaskess.

"Urugvajas valsts ir uzvarējusi, un tabakas uzņēmuma pretenzijas pilnībā noraidītas," uzrunā televīzijā sacīja prezidents.

Viņš atsaucās uz Pasaules Bankas arbitrāžas struktūras - Starptautiskā Investīciju strīdu noregulējuma centra (ICSID) - lēmumu.

"Philip Morris" iesūdzēja 2010.gadā tiesā Urugvaju par 25 miljoniem dolāru saistībā ar 2006.gada likumu, kas aizliedza smēķēt sabiedriskās vietās, kā arī tabakas reklāmu.

Urugvaja kļuva par pirmo valsti Latīņamerikā un piekto pasaulē, kas aizliegusi smēķēšanu sabiedriskās vietās. Likums arī paredzēja lielākus paziņojumus uz cigarešu iepakojuma par smēķēšanas kaitīgumu.

Uzņēmums skaidroja, ka ar likumu tiek pārkāpts Urugvajas un Šveices līgums par investīcijām.

"Philip Morris" ir jāpilda Urugvajas likuma prasības, nosprieda ICSID. Regulators arī uzdevis uzņēmumam par pienākumu samaksāt Urugvajai septiņus miljonus dolāru un segt tiesas izdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!