Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele otrdien, 1. septembrī, no jauna apstiprināja Vācijas valdības apņemšanos pabeigt Krievijas-Vācijas gāzes vada "Nord Stream 2" būvi, neraugoties uz ASV centieniem kavēt projekta īstenošanu.

Merkele apmeklēja savu vēlēšanu apgabalu Vācijas ziemeļos, kur viņa runāja par sankcijām, ko Vašingtona noteikusi ar Baltijas jūras cauruļvadu saistītajiem uzņēmumiem.

"Mēs neuzskatām, ka šīs ekstrateritoriālās sankcijas - tas ir tās, kas noteiktas ārpus Savienoto Valstu teritorijas - ir likumīgas," Štrālzundē sacīja Merkele.

ASV apgalvo, ka cauruļvads palielinās Eiropas Savienības atkarību no Krievijas gāzes piegādēm, Maskavai nodrošinot politiskās ietekmes sviras, kā arī instrumentu enerģijas piegāžu potenciālai atslēgšanai.

Kritiķi savukārt pārmet ASV, ka tās cenšas piespiest Vāciju pirkt dabasgāzi no ASV, maksājot augstāku cenu nekā Krievijai.

ASV pērn sāka noteikt sankcijas "Nord Stream 2" projektam, tieši vēršoties pret cauruļvada būvniecību.

Pagājušajā nedēļā trīs ASV republikāņu senatori nosūtīja vēstuli Zasnicas ostas operatoram, brīdinot, ka tā tiks pakļauta graujošām sankcijām par preču, pakalpojumu un atbalsta nodrošināšanu projektam.

Tā dēvētās sekundārās sankcijas var nozīmēt ostas ekonomisko iznīcināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!