Foto: Ryanair

Bankrotējušās Vācijas aviokompānijas "Air Berlin" jauno investoru meklējumi liek domāt par Vāciju kā banānu republiku, norādījis "Ryanair" mārketinga direktors Kenijs Džeikobs.

"Savā ziņā Vācija kļūst par Eiropas aviācijas banānu republiku, kas, protams, nav kas tāds, ko jūs no Vācijas sagaidāt, jo vācieši jau vienmēr dara visu pareizi," Džeikoba sacīto citē "The Irish Times".

Ziņots, ka pēc uzņēmuma lielākā akcionāra "Etihad Airways" lēmuma pārtraukt finansiālu atbalstu, "Air Berlin" tiesā iesniedza maksātnespējas pieteikumu. Tālāk, kā vēsta "The Irish Times", potenciālajiem investoriem, kas vēlētos pārņemt "Air Berlin" floti un infrastruktūru, līdz 13. septembrim kreditoru komisijai jāiesniedz savs piedāvājums. Savukārt 15. septembrī kreditori plāno pieņemt lēmumu, kuram investoram vai investoru grupai dot zaļo gaismu kompānijas pārņemšanai.

Pašlaik kā nopietnākie pretendenti tiek minēti "Lufthansa", "EasyJet", "Ryanair" un ilggadējs Vācijas aviācijas nozares uzņēmējs Hanss Rūdolfs Voerls.

Neapmierinātību ar valsts iesaisti jaunā investora atrašanā publiski paudis arī "Ryanair" komercdirektors Deivids O'Braiens.

O'Braiens savas bažas pamato ar diviem argumentiem - pirmkārt, Vācijas valdība, nesaskaņojot ar Eiropas Komisiju (EK), "Air Berlin" izsniedza 150 miljonu eiro kredītu, lai kompāniju varētu nodrošināt rezervētos lidojumus un izmaksāt algu 8,5 tūkstošiem darbinieku, un, otrkārt, "Ryanair" pārstāvis uzskata, ka Vācijas valdība negodīgi lobē citas Vācijas aviosabiedrības "Lufthansa" intereses cīņā par "Air Berlin" pārņemšanu.

Pārmetumus par lobiju valdības pārstāvji kategoriski noraida.

"Mēs esam lielākā Eiropas aviokompānija ar spēcīgākajiem finanšu rādītājiem un mūs pat neuzaicināja uz sarunām," sacīja O'Braiens. Tikmēr Berlīnes mērs Mihaels Millers nepalika atbildi parāda par pārmetumiem, atbildēdams, ka "Ryanair" ir darbiniekiem ļoti nedraudzīga kompānija.

"Ryanair" iesnieguši prasību Vācijas Konkurences uzraudzības birojā, kā arī Eiropas Komisijā, brīdinot, ka Vācijas valdība, "Lufthansa" un "Air Berlin" līdzīgi kā kartelis cenšas kapitalizēt "Air Berlin" atlikušās vērtīgās uzņēmuma daļas, no konkurences izslēdzot citus kandidātus.

"Lufthansa" ir viens no galvenajiem Īrijas kompānijas konkurentiem Eiropā. Uzņēmums prognozē, ka, ja Vācijas lielākā aviosabiedrība pārņems vērtīgākās "Air Berlin" daļas, tad tās lidojumu īpatsvars Vācijā pieaugs no 47% līdz 60%.

Vēstīts, ka sešu gadu laikā "Air Berlin" ir strādājusi ar 2,7 miljardu eiro zaudējumiem, aviokompānijas parādsaistībām sasniedzot 1,2 miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!